Naslovna Srem Tradicionalno okupljanje akcijaša na Letenci

Tradicionalno okupljanje akcijaša na Letenci

PODELI

Omladinsko naselje na Letenci poslednjeg dana avgusta okupilo je ponovo veliki broj nekadašnjih učesnika Omladinskih radnih akcija iz raznih krajeva Srbije, kao i goste iz RS.

Odmah po završetku Drugog svetskog rata pristupilo se obnovi ratom razrušene zemlje, nekadašnje Jugoslavije.

Često goloruki ili sa najosnovnijim alatom, lopatama, krampovima sa veoma oskudnom mehanizacijom, omladinci su gradili razrušene puteve, pruge, hidrocentrale.

Sirmiuminfo

Najpoznatije posleratne akcije su bile na izgradnji pruge Brčko – Banovići u dužini od 90 kilometara, izgradnja pruge Šamac Sarajevo, auto put “Bratstvo – Jedinstvo” od Beograda do Zagreba.

Novi Beograd izgrađen je rukama akcijaša koji su udarnički radili na izgradnji boljih uslova za život.

Zahvaljujući dobrovoljnom radu omladinaca izgrađeni su novi nasipi pored reka, izgrađene su vodovodne mreže u mnogim gradovima i selima.

Mnoge goleti pošumljene su baš aktivnostima brigadira a mnogo godina te iste šume su održavane njihovim radom i zalaganjem kao što je i Fruška gora zahvaljujući naselju na Letenci gde su u letnjem pariodu boravili akcijaši, uvek je imala prohodne protiv požarne puteve, besprekorno održavanu šumu kao i “Partizanski put” koji prolazi kroz Frušku goru.

Sremska Mitrovica je sve do 1990. godine dok su se organizovale radne akcije svake godine u letnjem periodu imala četiri brigade sa oko 200 omladinaca i omladinki koji su učestvovali na izgradnji Jugoslavije i to u svim njenim nekadašnjim republikama i pokrajinama.

Desetine hiljada Mitrovčana koji su od 1945. do 1990. godine učestvovali na radnim akcijama sa sobom su donosili najveća državna priznanja.

Mitrovica je nadaleko bila poznata po svojim izuzetno dobro organizovanim brigadama koje su svoje aktivnosti održavali tokom cele godine i na lokalnim akcijama u samom gradu.

Mitrovački omladinci bili su i na najvećim funkcijama u naseljima brigadira:
Jova Debeljak – komandant akcije na Deliblatskom pesku i dugo godina glavni u pokrajini Vojvodina za organizovanje radnih akcija. Kovačević Milorad i Slobodan Simić – komandanti akcija na Letenci. Vasa Petković – komandant akcije na Paliću.

Bili su prisutni i nekadašnji Komandanti brigada koji su vodili Mitrovačke akcijaše na radne akcije, Simunović Dragan – Baron, Boris Juzbašić, Bisa Koljanin, Selimir Tadić, Marinko Kršić – prvi komandant lokalne radne akcije na Letenci 1972. godine kada se počelo sa izgradnjom naselja, kao i Vasić Dragan koji je ovog puta okupio veliki broj akcijaša iz Mitrovice na ovoj svečanosti.

Ponovo je prelepom, šumovitom Fruškom Gorom odjekivala pesma akcijaša:
“Mlade dane tople duge,
prvu ljubav prve sne
vraćaju nam naše pruge
ugradili tu smo sve
Hej, haj, brigade
hej, haj, ruke mlade
svoju zemlju srcem grade” …

Pevala se i nekadašnja himna Omladinske radne akcije “Partizanski put” na Letenci:
“Gde su puške partizanke
nekad zvale na ustanke
na Letenci vatra gori
drugarska se pasma ori
Napred mladi da se radi
Partizanski put se gradi
kad zatutnji prva ORA
odjekuje Fruška gora …”

Okupljanje na Letenci u organizaciji Kluba “Akcijaš” iz Novog Sada, bila je prilika da se sa setom u duši podsete nekadašnjih druženja na bilo kojoj akciji i u bilo kom gradu gde su se okupljali.

Da se prisete onih ranih ustajanja u naselju i to pre sunca uz organizovanu jutarnju gimnastiku.
Zajednički doručak, a onda rad na trasi pre podne po suncu ili kiši. I ništa im nije bilo teško, sve su to podnosili uz pesmu i šalu.

U popodnevnim satima u naseljima su se organizovali razni kursevi a u večernjim satima brigadirske večeri uz kulturno umetnički program, pesmu i igru.

Za sve akcijaše koji su se tog dana okupili na Letenci priređen je kulturno umetnički program uz učešće folklornog ansambla, muzičara, recitatora.

Zajednički ručak a onda i druženje iz logorsku vatru u večernjim satima ostaće mnogima u nezaboravnoj uspomeni tako da će i naredne godine doći u ovo predivno naselje koje se nalazi u srcu Nacionalnog parka Fruška gora na tradicionalno okupljanje akcijaša.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here