Naslovna Kultura Traganje za novim slobodnim umetničkim prostorima

Traganje za novim slobodnim umetničkim prostorima

PODELI
Foto: politika.rs

Murali su opet preplavili grad i nekoliko slika sa pročelja i zabata su zbog svoje lepote postali trajno obeležje varoši na Begeju

Zrenjanin je preplavljen muralima. Nove slike po gradskim fasadama se pojavljuju iz dana u dan i u vreme kad su se pojavili novi mnogobrojni načini da se građanima šalju razne poruke.

Murali opet privlače pažnju, bili umetnički uspešni ili oni koji bi se u umetnosti proglasili za korov. Ima slika na fasadama koje su se, kroz vreme, toliko uklopile u ambijent i postale gradsko obeležje, pa se obnavljaju kao trajni spomenici kulture.

Akademski slikar Milutin Mićić kaže za „Politiku” da postoje murali koji su originalni, kreativni, koji promišljaju prostor, arhitekturu okruženja i namera im je pozitivna, afirmativna, humana.

Oni su kreirani da stvaraju bolje uslove za život. I pokreću kreativno i kritičko mišljenje i šalju poruku potrebe za slobodnim mišljenjem – veli autor nekoliko murala na zrenjaninskim pročeljima i ističe da se, sa druge strane, pojavljuju neprijatne, ideološki i politički obojene slike na zidovima u kojima se autori opredeljuju za ovu ili onu političku opciju. Često se slika lik ideološkog vođe.Takvi murali nisu dobri za zajednicu, oni su umetnički bezvredni, prave podele i bude neprijateljstva u društvu. A to nije dobro ni za zajednicu, ni za članove društva. Ima i pokušaja koji su posledica nestručnih i neuspelih zahvata pojedinaca i sami po sebi ne bi smeli da se oslikavaju – kaže zrenjaninski umetnik i naglašava da su se slike po zidovima pojavile još u praistoriji i kada se u ljudskom oku upravo pojavila potreba da vidi lepotu, a stvaraoci su osetili poriv da je kreiraju.

On se najpre pojavio u podsvesti pojedinaca, a sa razvojem civilizacije razvijala se i svesna potreba za lepotom. Razvijala su se različita tumačenja i zahtevi vezani za slikanje na zidovima. Sa enterijera prešlo se i na eksterijere. Savremeni gradovi su danas puni murala, dodaje sagovornik.

Decenijama u gradu na Begeju opstaje nekoliko murala i oni su se već odomaćili do te mere da su se usadili u pamćenje Zrenjaninaca kao trgovi, lepe zgrade, kvartovi, parkovi.

Tako „Četir konja debela” kao da su na istoimeni mural dogalopirala iz pesme nakon što su se provukli preko begejske ćuprije. Autor, pomenuti slikar Mićić, objašnjava da je reč o razuzdanim atima koji grabe u nepoznato, u nebo, sa neizvesnošću u svom traganju za novim prostorima.

U neprolazne slike sa gradskih zabata svakako spada i mural nezaboravnog Čarlija Čaplina sa angažovanim tekstom poput njegovog umetničkog dela.

U najlepšem parku u centru grada akademski slikar Viorel Flora je oslikao veliki mural na kome je prikazana nekadašnja tvrđava koja se na tom mestu nalazila u dalekoj prošlosti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here