Naslovna Dogadjaj TRBOVIĆ: Znanje je siguran put u budućnosti

TRBOVIĆ: Znanje je siguran put u budućnosti

PODELI
Foto: Opština Pećinci

U čast utemeljivača srpske pismenosti, danas je u Kulturnom centru Pećinci, održana Svetosavska svečanost pod nazivom “Pojte mu Srbi pesmu i utrojte”, kojoj su prisustvovali predsednik opštine Pećinci mr Željko Trbović, predsednica Skupštine Opštine Dubravka Kovačević Subotički, predstavnici Arhijerejskog namesnišva pećinačkog, kao i brojni predstavnici institucija, kulturnog i javnog života pećinačke opštine.

Predsednik Trbović je tom prilikom poručio da je Svetosavska svečanost prilika da se oda počast velikom srpskom prosvetitelju i osnivaču školstva u Srbiji, kao i da se deci ukaže na značaj njegovog truda i rada.

“Želeo bih pre svega da čestitam školsku slavu nastavnicima i učenicima, ali i da im poručim da je važno da ostanu na putu znanja i prosvećenosti, koji je Sveti Sava zacrtao pre osam vekova. Na učenicima je da marljivo uče i poštuju svoje učitelje, jer znanje je siguran put u budućnosti, a mi ćemo učiniti sve da im obebedimo što bolje uslove za učenje. Pre svega, nagrađujemo marljiv rad na sticanju znanja.Učenike generacije nagrađujemo svake godine sa po 30.000, a vukovce sa po 15.000 dinara, najuspešnije učenike u učenju i u školskom sportu nagrađujemo besplatnim letovanjem, učenike koji su postigli najzapaženije rezultate na školskim takmičenjima nagrađujemo besplatnom ekskurzijom, a svi odlični učenici dobijaju besplatan ulaz na pećinačke bazene tokom cele kupališne sezone. Svim ovim merama učenicima poručujemo da se rad i znanje isplate. Takođe, da bi smo obezbedili svoj deci što bolje uslove za rad, Opština Pećinci značajna sredstva ulaže u obnovu školskih objekata. Nema naselja u našoj opštini u kojem nije ulagano u školske objekte. U Pećincima smo izgradili novu zgradu srednje tehničke škole, a u Šimanovcima je krajem prošle godine počela izgradnja novog vrtića vrednog 120 miliona dinara. Predstoje nam još tri velike rekonstrukcije školskih objekata u koje će biti uloženo 450 miliona. Kompletna rekonstrukcija osnovne škole u Karlovčiću je već počela, a samo u ovu investiciju biće uloženo 90 miliona dinara. Tokom ove godine počinje i rekonstrukcija osnovne škole u Kupinovu vredna 230 miliona, a u planu je i obnova osnovne škole u Pećincima u koju će biti uloženo 130 miliona dinara“ – izjavio je Trbović.

Himnom Svetom Savi u izvođenju Bojane Radivojević i Nedeljka Anđelića započela je svečanost, a prisutne goste i domaćine pozdravio je i direktor Kulturnog centra Jovan Devrnja, koji je još jednom podsetio na veliki jubilej 800 godina autokefalnosti srpske pravoslavne crkve, njenog rodonačelnika Svetog Save, kao i na značaj očuvanja tradicije za srpski narod.

Pre početka programa, ispred Arhijerejskog namesništva pećinačkog, besedu je održao jerej Saša Milijašević, koji je rekao da se srpski princ, Rastko Nemanjić kao monah Sava izborio za autokefalnost srpske crkve i postao njen prvi poglavar i zakonodavac, ali da u prvi plan treba staviti ono čemu je Sveti Sava najviše težio, čak i prema svojoj rođenoj braći, a to je – pomirenje i sabornost, kao i da Rastko Nemanjić mora biti heroj mladih, a Sveti Sava uzor odraslih. On je takođe, preneo pozdrave njegovog preosveštenstva Episkopa sremskog gospodina Vasilija i Arhijerejskog namesnika pećinačkog Bojana Mijanovića.

Nakon besede, na sceni Kulturnog centra, učenici OŠ “Dušan Jerković Uča” iz Šimanovaca izveli su recitaciju “Molitva Svetom Savi”, da bi se zatim zaorila pesma “Noć u Hilandaru” u izvođenju Etno grupe “Kolevka” iz Stare Pazove, koja je nastupala više puta tokom večeri. Mlada talentovana pesnikinja iz Popinaca Kristina Arsenijević, čitala je tokom večeri, svoje pesme iz knjige “Za sve je kriva Kristina”, a Dečji tamburaški orkestar “Plavi čuperak” iz Rume izveo je kompozicije “Ajde Kato”, “Mali konjanik” i “Tamo daleko”. Ana Grahovac, učenica 6. razreda OŠ “Dušan Vukasović Diogen” iz Ašanje recitovala je pesmu “Pred ikonom Svetog Save”, dok su njeni vršnjaci iz OŠ”Slobodan Bajić Paja” iz Pećinaca Irena Radišić i Marina Vasić izveli dramski tekst “Baka i unuka”. U programu su učestvovali i učenici TŠ “Milenko Verkić Neša”, a Jovana Đurđević recitovala je pesmu o Svetom Savi. Učenici pećinačke škole izveli su zanimljiv dramski tekst “Sunce Svetog Save”: Jovan Jovanović, Danilo Jovičić, Mihajlo Popović, Andrej Tepša, Iva Popović i Mila Cvetković.

Pred kraj svečanosti, direktor Kulturnog centra uručio je zahvalnice svim učesnicima, da bi zatim Društvo za negovanje narodne tradicije iz Pećinaca Igrama iz Niša gromoglasnim aplauzom zatvorilo svečanost u čast Svetom Savi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here