Naslovna Srem Pećinci „Trening bezbedne vožnje za motocikliste i mopediste“ u Pećincima

„Trening bezbedne vožnje za motocikliste i mopediste“ u Pećincima

PODELI
Foto: Opština Pećinci

PEĆINCI – Sa ciljem unapređenja znanja, stavova i veština potrebnih za bezbedno učestvovanje motociklista i mopedista u saobraćaju, Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, i ove godine realizuje projekat „Trening bezbedne vožnje za motocikliste i mopediste“.

U saradnji sa Savetom za bezbednost opštine Pećinci, na terenu za male sportove u Pećincima, juče su se okupili motociklisti, mladi, početnici i oni malo stariji, kako bi prisustvovali treningu bezbedne vožnje, tokom kojeg su bili u prilici da utvrde i unaprede svoje znanje i da na praktičnim primerima u kontrolisanim uslovima nauče kako da bezbedno izvedu radnje, kako bi u realnim uslovima bezbedno i efikasno odreagovali u određenim situacijama.

Direktor Agencije za bezebednost saobraćaja Duško Pešić rekao nam je da su ovakvi treninzi vrlo značajni, jer se pokazalo u svetu da jedan ovakav trening vredi kao 3 do 5 godina iskustva na motociklu, kao i da ovakve treninge rade iskusni instruktori, koji imaju veliko znanje i umeju da ga prenesu.

Problem ugorženosti motociklista u saobraćaju je možda i obuka koja nije na odgovarajućem nivou. Jedan segment izmene zakona o bezbednosti saobraćaja vezan je upravo za obuku motociklista. Potrudićemo se da kroz izmene, u novom zaknu o bezbednosti saobraćaja unapredimo proces obuke motociklista u auto školama. Pored obuke samih kandidata, primetili smo i da instruktori nemaju odgovarajuća znanja i veštine, i Agencija je prošle godine pokrenula sličan projekat ovome, samo što su instruktori koji u obavezi da jednom godišnje pohađaju seminar u Agenciji za bezbednost saobraćaja– rekao je Pešić.

Treningu je prisustvovao i Milan Stepanović predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja Opštine Pećinci, po čijim rečima uspešna saradnja sa Agencijom za bezbednost saobraćaja uvek rezultira ovakvim i sličnim akcijama, koje sve imaju za cilj što veću bezbednost svih učesnika u saobraćaju na teritoriji pećinačke opštine.

Iako nemamo poginulih motociklista od 2014. na teritoriji naše opštine, naš Savet je programom za ovu godinu predvideo i ovaj trening bezbedne vožnje za moticikliste i mopediste, što nam je veoma značajno jer imamo tri velika moto kluba u našoj opštini i sve više mladih motociklista. Pored toga, poslednjih godina se trudimo i da u saradnji sa Policijskom stanicom Pećinci organizujemo razne akcije tokom kojih je akcenat na biciklistima.

U proteklih pet godina imali smo dvojicu poginulih biciklista, a naš cilj je da ne bude ni jedan poginuli učesnik u saobraćaju. Kako bismo bezbednost u saobraćaju na teritoriji naše opštine podigli na što viši nivo, sve zone škola, u svih 15 naselja, obezbeđene su usporivačima saobraćaja, tako da su naši najmlađi sigurni na svom putu od kuće do škole, a napominjem da u proteklih 10 godina nemamo ni jedno poginulo dete na teritoriji naše opštine, što znači da naše aktivnosti svakako doprinose većoj bezbednosti” – istakao je Stepanović, i dodao da su na današnji trening motociklista MK “Ortodoks” iz Šimanovaca, MK “Adrenalin” iz Pećinaca i MK “Svračinjak” iz Donjeg Tovarnika poslali uglavnom svoje mlade predstavnik, što je i bio cilj, jer su mladi, koji tek počinju da voze motocikle, najugroženija kategorija vozača.

U prilog tome, direktor Agencije Pešić rekao je da od ukupnog broja motociklista koji su poginuli, 52 odsto čine mladi od 15 do 30 godina. Kako kaže, gledano po kategorijama, negde od 16 do 20 godina, u prethodnih 5 godina stradalo je 9 motociklista, od 20 do 24 stradalo je 32, a od 25 do 30, stradalo je 42 mlada vozača motocikla i mopeda. On dodaje, motociklisti čine negde 9 odsto svih poginulih u saobraćajnim nezgodama, kao i da je od 2018. godine broj poginulih motociklista dosta smanjen, ali je zato mnogo više uvećan broj motociklista i mopedista na putevima, te da su ovakve i slične obuke više nego dobrodošle pogotovo za početnike.

Milica Vasić, član MK “Ortodoks” iz Šimanovaca bila je jedina dama na jučerašnoj obuci. Aktivno vozi motor dve godine, a jučerašnji trening joj je, kako nam je rekla, bio od velikog značaja jer je do sada bila uglavnom suvozač.

Danas sam naučila neke nove stvari kao što je – kako da se vozi suvozač. Značilo mi je i jer je motor za mene, za moju konstituciju prilično težak, pa sam naučila kako da ovladam njegovom težinom i kako da se ponašam na njemu, kao da je on pero, bukvalno – izjavila je Milica.

Predstavnik Agencije za bezbednost saobraćaja Ivan Bojović i instruktor Centra za stručno obrazovanje ”Koncept 192” Miodrag Dimitrijević, kroz izuzetno interesantan uvodni deo, analizirali su situacije kroz aktivnu komunikaciju sa učesnicima, gde je skrenuta pažnja na najčešće pretnje motociklistima u realnim uslovima saobraćaja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here