Naslovna Srem Sremska Mitrovica Sremska Mitrovica dobila je Trg investitora

Sremska Mitrovica dobila je Trg investitora

PODELI

Grad kraj Save dobio je jedinstven Trg investitora kao još jedan od koraka razvoja dugoročnih partnerskih odnosa sa postojećim i budućim investitorima u Sremskoj Mitrovici, unapređenja poslovne klima, a sve u cilju smanjenja nezaposlenosti.

Na jarobole su podignute zastave 19 domaćih i stranih investitora, a ovom događaju prisustvovali su bivši gradonačelnik Sremske Mitrovice, aktuelni ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović, predstavnici više desetina kompanija i čelnici grada.

Foto: Sirmiuminfo

“Trg investitora je izraz zahvalnsoti onima koji su došli u ovaj grad, zaposlili Mitrovčane, ali je i simbol ekonomskog i privrednog razvoja”, rekao je predsednik Skupštine grada Tomislav Janković.

On je podsetio da je pre samo 10 godina grad kraj Save imao stopu nezaposlenosti od 37 procenata i samo 13.000 zaposlenih, od kojih je većina radila u javnom sektoru. Posle deset godina, stopa nezaposlenih je samo osam odsto, a odnos javnog i privatnog sektora se u potpunosti promenio. Danas u privatnom sektoru radi 14.000 ljudi, a u u javnom sektoru je 6.500 zaposlenih.

“Pored kapitala, investitori su u grad doneli i poslovnu filozofiju da mladi, stručni ljudi traže posao u privatnim kompanijama gde mogu više zaraditi i brže napredovati”, rekao je Janković i istakao da Mitrovica ima četiri potpuno opremljene industrtijske zone.

“Pored dobrog geografskog položaja, Mitrovica je pokazala da ima i dobru administraciju. Mi smo poslednjih godina najbrže rastuća elektronska uprava u Srbiji i to je značajno za sve investitore koji dolaze u naš grad”, rekao je Janković i poručio da se na ovome neće stati jer će se raditi na poboljšanju kvaliteta obrazovanja kako bi investitori imali potrebne kadrove.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović podsetila je da je Sremska Mitrovica lidersku poziciju u NALED-u potvrdila još 2011. godine kada je među prvim gradovima u Srbiji dobila sertifikat o povoljnom poslovnom okruženju koji je potvrdio da lokalna samouprava osluškuje šta je to privredi potrebno i kakve uslove grad treba da obezbedi da bi mogao da privuče nove investicije.

“Tu lidersku poziciju Mitrovica potvrđuje i danas liderskom pozicijom i na međunarodnim listama konkurentnosti među kojima se ističe lista magazina Fajnešel tajms na kojoj se Mitrovica visoko kotira u svakom od izveštaja od 2012. do danas. Pored toga, Sremska Mitrovica je među prvih pet gradova u Srbiji po brzini idzavanja građevinske dozvole i duplo brže izdaje građevinske dozvole nego što je to republički prosek. Ovde, u Mitrovici, građevinske dozvole se izdaju za samo četiri radna dana”, rekla je Violeta Jovanović.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić rekao je da je Sremska Mitrovica stvorila kvalitetan poslovni ambijent i tokom poslednjih desetak godina, koji se poklapaju sa dva mandata gradonačelnika Nedimovića, otvorila više od osam hiljada novih radnih mesta.

“To je pravi pokazatelj kako efikasna administracija može da privuče domaće i strane investitore i da se izborimo sa nezaposlenošću. Bez efikasne administracije nema ni društvenog ni privrednog progresa i to jeste ono za šta smos e opredelili i kao Vlada Republike Srbije. Efikasna administracija je ovde omogućila taj poslovni ambijent”, rekao je ministar Ružić.

On je rekao da je Trg investitora simbolično mesto okupljanja gradske uprave, administracije i privrednika, na zadovoljstvo stanovnika grada.

“Kao ministar mogu da obećam da ćemo naredne godine za lokalne smaouprave imati više sredstava. Ove godine smo imali oko 320 miliona dinara, a očekujemo da ćemo naredne godine imati oko 500 miliona dinara. Ono što je najvažnije dobili smo ove godine projekata sa urednim dozvolama u ukupnoj vrednosti od 2,5 milijarde dinara što najbolji govori o kapacitetima koje imaju naše opštine i gradovi u efikasnoj administraciji”, rekao je ministar Ružić i izrazio nadu da će se narednih godina Trg investitora u Sremskoj Mitrovici povećavati zastavama novih investitora.

Izgradnju Trga investitora finansirali su Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i grad Sremska Mitrovica.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here