Naslovna Srem Sremska Mitrovica Tri internet stranice za razvoj poljoprivrednika iz Sremske Mitrovice

Tri internet stranice za razvoj poljoprivrednika iz Sremske Mitrovice

PODELI

I ove godine je nastavljena praksa izrade internet stranica za poljoprivredne proizvođače i saradnje Agrokluba i Agencije za ruralni razvoj grada Sremska Mitrovica. Tim povodom je u Vikend naselju Koruška (Susek) organizovano predstavljanje internet stranica tri proizvođača iz mitrovačkog ruralnog područja, a tri nova sajta su ugledala svetlo dana, piše Agroklub.

Petar Samardžić, direktor Agencije za ruralni razvoj naglasio je da ovakve akcije doprinose afirmaciji i popularisanju legalne prerađivačke delatnosti odnosno registraciji poljoprivrednih proizvođača u prerađivačkoj delatnosti, koja u poljoprivredi uvek obezbeđuje i dodatnu vrednost.

– Ove godine smo se odlučili za jednog pčelara, odnosno proizvođača meda i proizvoda od meda, koji poseduje i sopstvenu pčelarsku opremu i api komoru u Vikend naselju Koruška. Sajt je dobila i jedna preduzetnica iz Kuzmina koja se zajedno sa svojom porodicom bavi preradom mesa, tačnije proizvodnjom kulena i ostalih suvomesnatih proizvoda, a vlasnik trećeg sajta je Poljoprivredno gazdinstvo Žilić iz Martinaca, koje se bavi preradom mleka, odnosno proizvodnjom različitih vrsta kravljeg sira.”

Poljoprivrednici dobijaju sajtove godinu dana besplatno na korišćenje, a posle isteka tog perioda oni se odlučuju, ukoliko im je taj vid komunikacije sa kupcima pokazao kao koristan, da samostalno preuzmu obavezu finansiranja i održavanja internet sajta. U tom slučaju cena zakupa internet domena i održavanja stranice iznosi 7.000 dinara na godišnjem nivou.

Planovi za naredan period

Prema navodima Samardžića, do kraja godine planirana je još jedna akcija.
– Posebno su nam ove godine u fokusu prerada mesa i mleka i do kraja godine realizaciju konkursa putem kojeg ćemo obezbediti podsticajna sredstva za prerađivače mesa i mleka, ali i u oblasti marketinga. Ministarstvo poljoprivrede sprovodi odlične mere što se tiče dodele podsticajnih sredstava za nabavku mašina i opreme za prerađivačku delatnost, posebno za proizvodnju mesa i mleka, a mi smo se odlučili da se nadovežemo na te mere i da obezbedimo sredstva poljoprivrednicima za reklamiranje i promociju svojih proizvoda, za bolju komunikaciju sa kupcima, i time doprinesemo da lakše prodaju svoje proizvode – najavio je Samardžić.

Ulaznica poljoprivrednim proizvođačima u svet interneta

Sajtovi su već u funkciji, nude informacije o subjektu, o proizvodima, foto galeriju, prikaz lokacije, kontakt podatke, povezane su sa profilima na društvenim mrežama i prilagođeni tabletima i pametnim telefonima.
Prerada mesa Todošković iz Kuzmina ima dugu tradiciju i shvata značaj predstavljanja na internetu što potvrđuju reči Marijane Todošković, koja kaže da će im internet stranica pomoći da dođu do više kupaca i prodaju svoje proizvode i putem interneta. Kako kaže, u pitanju je mlada porodična firma koja proizvodi suhomesnate proizvode – kulen, kobasicu, slaninu, pelenicu.

Aleksandar Žilić iz Martinaca će putem web stranice Poljoprivredno gazdinstvo Žilić približiti svoje proizvode od mleka.

– Trenutno na svom porodičnom poljoprivrednom domaćinstvu imamo tri krave i pravimo različite vrste sira – domaći tvrdi, tvrdi dimljeni, tvrdi sa paprikom, slatki mladi u kriški, sitni kiseli sir i domaću fetu. Do sada su nam najbolja reklama bili konzumenti, a to su uglavnom komšije, prijatelji i poznanici, a zahvaljujući novoj internet stranici sada smo vidljivi u bukvalno celom svetu. Nadam se da ćemo, uz pogodnosti koje internet nudi, proširiti našu prodajnu mrežu – kaže Žilić.

Pčelarstvo Tonda nudi proizvode od meda, pčelarsku oprema i poseduje sopstvenu apikomoru. Vlasnik Dragan Majkić iz Sremske Mitrovice vidi velike prednosti promocije na internetu:

– Dobro nam je došla internet stranica, vrlo je korisna za promociju, i već sam se odlučio da je zadržim dokle god se bavim ovom poslom. Pre pet godina sam počeo da se bavim ovim poslom i veoma sam zadovoljan, trenutno imam 120 pčelinjih društava, planiram da proširim na 300, 400, koliko mogu samostalno da radim. Posedujem i api komoru koja je već imala veliki broj korisnika, koji redovno dolaze ovde na Korušku kod mene da se inhaliraju vazduhom iz košnice, što je vrlo dobro za lečenje raznih respiratornih oboljenja, a naročito pomaže kod lečenja astme i bronhitisa – kaže Majkić.

 

* Vest objavljena u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta AP Vojvodina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here