Naslovna Srem Fruška gora Tri jezera na Fruškoj gori – raj za prave ljubitelje pecanja, kupanja...

Tri jezera na Fruškoj gori – raj za prave ljubitelje pecanja, kupanja i vina

Foto: AiM photography

Fruška Gora krije čak 16 jezera i 40 vodopada a prelepe šume su pravi biser prirode. Jezera su mahom veštačka, nevelike površine, ali izuzetne lepote. Odličan su izbor za izlet, kupanje tokom leta, a neka od jezera na Fruškoj Gori su pogodna za ribolov. Najpoznatija jezera Fruške Gore su Bešenovačko jezero (Beli Kamen), Ledinačko jezero, Sot, Borkovac, Pavlovačko.

Ova jezera na Fruškoj gori savršena su za jednodnevni izlet u prirodu, za posmatranje ptica ili pecanje, a poslednjih godina i za plivanje, sunčanje i odmor.

Bešenovačko jezero

Bešenovačko jezero se nalazi u blizini mesta Bešenovački Prnjavor na teritoriji opštine Sremska Mitrovica.

Zanimljiv je način kako je jezero Bešenovo nastalo. Naime, na ovom mestu se vadila ruda laporac za potrebe cementare u Beočinu. Prilikom eksplotacije probijena je vodonosna žila tako da se kop počeo puniti vodom.

Ekspolatacija rude je odavno prekinuta, a nivo vode stalno raste. Smatra se da je jezero duboko preko 50 m.

Od Beograda je udaljeno oko 80 km i oko sat vremena vožnje ukoliko putujete autoputem i preko Rume. Od Novog Sada je jezero Bešenovo udaljeno 30-ak kilometara.

Baš zbog sastava stena, jezero su nazvali Beli kamen. Kombinacija belog kamena i strme šumovite litice, doprinose lepoti ovog jezera. Njegova tirkizna boja mnoge podseti na more.

Veliki broj turista posećuje ovo jezero, pogotovo u letnjim danima. Voda je kristalno čista i pogodna za kupanje. Ne postoji uređena plaža, ali postoji više mesta sa kojih je prilaz vodi pristupačan. Takođe, Bešenovačko jezero je raj za ljubitelje skokova u vodu.

Međutim, ako sada krenete u posetu jezeru budite spremni na to da ćete zbog radova koji se ovde obavljaju, ostati nekoliko stotina metara pre ulaza. Razlog zbog kojeg ćete čuti da se ovde ne preporučuje kupanje, ili da je zabranjeno, jeste velika dubina jezera, koja ne nekim mestima broji više od 50 metara, pa se dešavalo da dođe i do utapanja. Zbog toga se preporučuje veliki oprez.

Uprkos tome, na Bešenovačkom jezeru je vrlo često velika gužva, posebno vikendom. Ovo mesto najčešće posećuju mladi željni kupanja i druženja, ali i porodice sa decom. Voda je kristalno čista a vidljivost je preko metar i po. Veruje se da je zbog svog mineralnog sastava voda lekovita, ali i blato, pa tako možete videti starije posetioce kako se mažu njime. Okolina jezera nije uređena, ima puno velikog kamenja i strma je, te ako želite da zauzmete pogodno mesto za sunčanje, najbolje je da odete u prvom delu dana. Prilazi jezeru su na nekim mestima pristupačni pa možete povesti i svoje kućne ljubimce, kako bi se i oni rashladili.

U plićaku ćete opaziti jata sitnih riba, ali, ako ste pecaroš, ne očekujte da će ovde “trzati” veći primerci. Okolina jezera nudi i pozicije u hladu grana, ali možete i sami da osigurate mesto sakriveno od sunca tako što ćete poneti suncobran.

Jezero Bruje Erdevik

Iako je najpoznatiji po dobrom vinu, Erdevik je bogat i vodom – krase ga dva jezera i banja. Jezero Bruje okruženo je šarmantnim niskim rastinjem, bagremovima i hrastom, zbog čega privlači kampere, šetače i bicikliste. Dugačko je oko jednog kilometra, široko 300 metara, a dubina ne prelazi više od sedam metara. Put je asfaltiran, obala je uređena pa su ulazi u jezero veomi pristupačni. Pored toga što je čista, voda iz ovog jezera je i lekovita jer dolazi iz banje Kulina. Ima dobar mineralni sastav, odnosno sadrži dosta sumpora i joda pa je zato povoljna za lečenje ekcema i kožnih bolesti. Na jezeru su domaćini labudovi i patke a često ga posećuju i čaplje i rode. Što se pecanja tiče, najčešće grizu šarani, smuđevi, amuri ili štuke.

Sotsko jezero

Ako krenete od Erdevika prema Šidu, do mesta Sot i istoimenog jezera očekuje vas nekih tridesetak kilometara. Nalazi se na 150 metara nadmorske visine, a njegova dubina ne iznosi više od četiri metra. Ovaj pejzaž, obogaćen livadama, sa brdovitim obalama jezera obraslim vrbama, šumama hrastova i četinara, učiniće vam se nestvarno. Bogata flora i fauna sa nešto manje od hiljadu i po vrsta biljaka i čak 200 vrsta riba, pravi je mali raj za ribolovce. Zato ćete ovde sresti kampere a u neposrednoj okolini nalazi se naselje sa nekoliko vikendica.

Jezero ima drveni splav i nekoliko dokova koji su zgodni za sunčanje. Ne zaboravite da se u blizini nalaze ženski manastiri Privina Glava i Sveta Petka, koje takođe možete obići. Sa ovim mestom završavamo naše putovanje. Nadamo se da će vas ovaj mali vodič kroz najlepša jezera Fruške gore podstaći da ih i sami istražite i uživate u čarima netaknute prirode. Vaše telo i um biće vam zahvalni.

IZVORluftika
Prethodna vestTrojica mladića uhapšena zbog brutalnog prebijanja u Inđiji
Sledeća vestLANČANI SUDAR NA AUTO-PUTU BEOGRAD- ŠID: Zaustavljen saobraćaj, četiri vozila izazvala karambol

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here