Naslovna Kultura Trinaest slovenačkih filmova vraća se kući

Trinaest slovenačkih filmova vraća se kući

PODELI
Foto: Pixabay

Ambasada Slovenije u Beogradu saopštila je da se 13 originalnih snimaka slovenačkih igranih filmova, koji su čuvani u prostorijama Jugoslovenske kinoteke, vraća u Sloveniju.

Reč je o filmovima „Na svoji zemlji”, „Trst”, „Kekec”, „Jara gospoda”, „Svet na kajšarju”, „Dobri stari pianino”, „Dobro morje”, „Akcija”, „Veselica”, „Ti lovi”, „Naš avto”, „Tri četrtine sonca” i „Balada o trobenti in oblaku”.

Filmove je 1968. godine na osnovu dogovora o depozitu producent „Triglav film” predao arhivu Jugoslovenske kinoteke u Beogradu na pažljivo čuvanje, pošto u Sloveniji u to vreme nije bilo odgovarajućeg prostora za skladištenje filmova na nitratnoj filmskoj traci, prenosi Tanjug.

Sklapanjem sporazuma između Arhiva Slovenije i Jugoslovenske kinoteke uspešno su okončani višegodišnji napori u okviru sukcesije Jugoslavije za povratak izuzetno značajnog dela slovenačke kulturne baštine.„Zadovoljstvo nam je što povratak slovenačkih igranih filmova možemo da proslavimo zajedno sa početkom sedmog festivala Dani slovenačkog filma u Srbiji, koji će biti održan od 8. do 11. decembra.

Festival Dani slovenačkog filma jedan je od najvažnijih slovenačkih kulturnih događaja u Srbiji, koji značajno doprinosi jačanju povezanosti između Slovenije i Srbije u oblasti kulture, a jača i povezanost slovenačke zajednice u Srbiji” poručili su iz Ambasade Slovenije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here