Naslovna Vojvodina Trotoari za više odžačkih sela, u Laliću kapela

Trotoari za više odžačkih sela, u Laliću kapela

PODELI
Foto: rtv.rs

ODŽACI: Predlog budžeta za narednu godinu ključna je tačka današnjeg zasedanja Skupštine opštine Odžaci.

Budžetski okvir ove zapadnobačke opštine iznosi 1,56 milijardu dinara, od čega milijarda dinara potiče od izvornih prihoda lokalne samouprave, uključujući i neutrošena sredstva iz prethodne godine, a preostalo su drugi izvori i transferi sa viših nivoa. Fiskalni deficit od 314,7 miliona dinara biće pokriven neutrošenim sredstvima prenetim iz 2021. godine.

U finansijskom planu za narednu godinu navedeni su kapitalni projekti za koje je obezbeđeno finansiranje. Sa 49 miliona dinara gradiće se i komunalno opremati pešačke staze u naseljima Srpski Miletić, Odžaci, Deronje i Karavukovo.

Za izgradnju kapele u Laliću namenjeno je 8,1 miliona dinara. U sanaciju i opremanje objekta Kulturnog centra u Odžacima biće uloženo 10 miliona dinara.

U okviru zajedničkih projekata sa republičkim i pokrajinskim organima radiće se sanacija puteva u odžačkoj opštini. Pri tom sama opština ulaže samo 1,5 miliona, dok 143 miliona dinara su planirana transferna sredstva.

U dve faze planira se sanacija vodovodne distributivne mreže u Odžacima, a investicija je vredna 75,4 miliona dinara, a za sada se računa na 12 miliona dinara iz transfera od drugih nivoa vlasti. U kapitalne projekte ubraja se i sanacija i opremanje bazena u Odžacima.

U planu je dogradnja dela B objekta Predškolske ustanove „Poletarac”, što će ukupno koštati 106 miliona dinara, pri čemu se računa da će oko polovine sredstava stići kroz transfere. Za grejanje OŠ „Branko Radičević” neophodna je izgradnja unutrašnje gasne instalacije i kotlarnice, što je kapitalni projekat vredan 15,5 miliona dinara. Za fasadu zgrade škole u Bačkom Gračacu namenjeno je 12,6 miliona dinara, od čega je polovina iz opštinske kase.

Budžet odžačke opštine baziran je, kao i kod drugih lokalnih samouprava na bazi makroekonomskih pretpostavki za 2022. godinu, pri čemu se računa na nominalni rast BDP-a od 6,8 odsto, realni rast od četiri procenta i prosečnu inflaciju od 2,5 odsto. Lokalne samouprave ne mogu planirati svoje budžete računajući na veće prihode od projektovanog nominalnog rasta na nivou države.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here