Naslovna Srbija TURCI ZADOVOLJNI MESOM IZ SREMA: 16.000 tona govedine iz Srema izvozi se...

TURCI ZADOVOLJNI MESOM IZ SREMA: 16.000 tona govedine iz Srema izvozi se u Tursku?

PODELI

ETCII halal meso iz Turske, koji je glavni uvoznik mesa u tu zemlju, planira ove godine iz Srbije da uveze do 6.000 tona goveđeg mesa, a sledeće godine 10.000 tona, izjavio je Tanjugu predstavnik kompanije Dželal Naz.

U pitanju je kompanija koja je iz fabrike Srem Šid već izvezla 1.000 tona goveđeg mesa, a Naz kaže da su veoma zadovoljni kvalitetom goveđeg mesa u Srbiji i da planiraju sledeće godine da uvezu još 10.000 tona mesa.

Predsednik Aleksandar Vučić posetio je fabriku za preradu mesa Srem Šid, kao primer uspešne privatizacije iz stečaja i firme kojoj su zahvaljujući novom Sporazumu o slobodnoj trgovini s Turskom, otvorena vrata za dobro tržište.

Fabrika je iz stečaja privatizovana 25. aprila ove godine, a kupio je konzorcijum firmi Agropapuk iz Kukujevaca i Industrije mesa Đurđević iz Pećinaca.

Naz za Tanjug ističe da sa šidskom fabrikom imaju intenzivne kontaktne u poslednjih četiri i po meseca i da su u poslednja dva meseca uspeli da dogovore odgovarajući standard mesa namenjenog turskom tržištu.

– Sada radimo besprekorno i prezadovoljni smo kvalitetom mesa koje je izvezeno iz Srbije. Iz Srem Šida smo izvezli oko 1.000 tona mesa i planirano da nastavimo saradnju i u narednim godinama – dodao je Naz. – Do kraja ove godine će biti uvezeno 5.000 ili 6.000 tona iz cele Srbije, a za sledeću godinu planiramo da uvezemo 10.000 tona.

Vlasnik Industrije mesa Đurđević, Milenko Đurđević, kaže da je trenutno tursko tržište glavno za izvoz mesa.

– Najbolji i najveći kupac nam je Turska. Odavde iz Srem Šida sveže meso može za 15 sati da ode do Istanbula. Samo za dva meseca smo krenuli sa izvozom koji ranije nije mogao ni da se sanja, dok sada odavde ide za Tursku oko 100 bikova dnevno – rekao je Đurđević.

Kaže da je do sada u fabriku Srem Šid uloženo više od tri milona evra, a da je planirano ukupno 3,5 miliona evra.

Dodao je da novac treba uložiti u još neku opremu, kao i da su zamolili predsednika Srbije i ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića da se povećaju subvencije za stočarstvo: krave u sistemu “krava-tele”, za muzne krave i tov junadi.

– Još čekamo opremu za pakovanje iz Nemačke i to će u toku septembra biti završeno – precizirao je Đurđević.

Potvrdio je da će ta fabrika u narednom periodu, pored 130 novih radnika, zaposliti još 20 do 30 ljudi kada stignu nove mašine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here