Naslovna Hronika U akciji MUP pali direktori škola, službenici, preduzetnici, policajci: Hapšenje i u...

U akciji MUP pali direktori škola, službenici, preduzetnici, policajci: Hapšenje i u Sremskoj Mitrovici

PODELI

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u saradnji sa nadležnim tužilaštvima i Poreskom policijom, u više odvojenih akcija suzbijanja finansijskog kriminala i korupcije, u prethodnih nekoliko dana uhapsili su 16 osoba osumnjičenih da su u periodu od 2013. godine do danas počinili više koruptivnih i drugih krivičnih dela, dok su protiv još 42 osobe podnete krivične prijave u redovnom postupku.

Akcija policija otkrila je na desetine krivičnih dela u privredi, a u okviru nje su uhapšeni zaposleni u privatnom i javnom sektoru, policajci, direktori škola itd.

Osumnjičenima, koji su uhapšeni na teritoriji policijskih uprava Beograd, Pančevo, Kruševac, Bor, Valjevo, Kragujevac, Novi Pazar i Sremska Mitrovica, na teret se stavljaju zloupotreba službenog položaja, davanje mita, poreska utaja, nedozvoljen promet akciznih proizvoda, nedozvoljena proizvodnja, nedozvoljena trgovina, pronevera u obavljanju privredne delatnosti, falsifikovanje službene isprave i neosnovano dobijanje i korišćenje kredita i druge pogodnosti.

Policija u Sremskoj Mitrovici je, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u tom gradu, podnela krivičnu prijavu protiv osumnjičenog za falsifikovanje novca. Sumnja se da je on tokom aprila ove godine platio mobilni telefon falsifikovanim novcem u vrednosti od 100 evra.

Kikindska policija podnela je krivičnu prijavu protiv agenta osiguravajućeg društva “Viner štediše” ekspoziture u Senti, zbog sumnje da je počinio prevaru.
Sumnja se da je on doveo u zabludu jednog oštećenog klijenta da mu tokom 2015, 2016. i 2017. godine u gotovini isplati 6.000 evra na ime godišnjih premija osiguranja. Agent nije ovaj novac uplatio na poslovni račun osiguravajućeg društva, već je prisvojio za sebe.
Subotička policija je, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u tom gradu, podnela krivičnu prijavu protiv odgovornog lica Narodnog univerziteta “Mali Iđoš” u Lovćencu.
Sumnja se da je on u dužem vremenskom periodu neosnovano izdavao overene diplome pojedincima o stručnoj osposobljenosti za razna zanimanja, naplaćujući za to 100 evra po diplomi.
Takođe, sumnja se da je neosnovano prisvojio laptop, koji je vlasništvo Narodnog univerziteta, kao i da je suprotno nameni koristio subvencije odobrene za potrebe institucije, čime je sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist višu od 550.000 dinara, za koliko je oštetio budžet Republike Srbije.
Policija u Užicu je, po nalogu nadležnog tužilaštva, podnela krivičnu prijavu protiv odgovornih lica preduzeća “IMI TRANS 021” DOO Beograd, “KRONOS-TIN” DOO Beograd i “AUTHENTIC TEAM” DOO Beograd, zbog sumnje da su počinili poresku utaju.
Sumnja se da su odgovorna lica preduzeća “IMI TRANS 021“ i „KRONOS-TIN“, od inostrane kompanije tokom 2016. godine, za potrebe svojih preduzeća, kupili voće koje su zadržali za sebe, a potom ga prodali na crno.
Sumnja se da oni pri kupovini voća nisu obračunali i uplatili poreze i doprinose, čime su budžet Republike Srbije oštetili za 23.3 miliona dinara.
Odgovorno lice preduzeća “AUTHENTIC TEAM” tereti se da je u nameri izbegavanja plaćanja poreza i doprinosa tokom 2016. godine, bez pravdanja u poslovnom knjigovodstvu, sa tekućih računa firme podigao 15.1 milion dinara.
Sumnja se da nije izvršio obračun i plaćanje pripadajućih poreza i doprinosa na zarade u iznosu od 3.5 miliona dinara, za koliko je oštetio budžet Republike Srbije.
Zaječarska policija je, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u tom gradu, podnela krivičnu prijavu protiv zaposlenog u preduzeću “Srbija Kargo”, zbog sumnje da je odgovoran za prevaru.
Sumnja se da je on juna 2016. godine lažno promenio prebivalište i na taj način ostvario pravo na naknadu i naplatio od firme troškove prevoza za odlazak na rad i dolazak sa rada. Osumnjičeni se tereti da je na taj način oštetio preduzeće “Srbija Kargo” za oko 170.000 dinara.
Subotička policija je, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u tom gradu, podnela krivičnu prijavu protiv dva odgovorna lica preduzeća “TERA LUX”.
Sumnja se da su oni jednoj zaposlenoj uskratili pravo po osnovu rada i socijalnog osiguranja i bez njenog znanja je odjavili sa obaveznog socijalnog osiguranja, kao i da joj nisu isplatili zaradu i pripadajuće doprinose od oktobra 2017. godine do dana odjave.
Sumnja se da su oštećenu, takođe, doveli u zabludu da potpiše Ugovor o prenosu udela u preduzeću “TERA LUX”, čime je na jednog od osumnjičenih preneto 100 odsto kapitala društva uz naknadu od 2.400 evra, koja nije u celosti isplaćena oštećenoj.
Policija u Boru je, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, podnela krivičnu prijavu protiv zaposlenog u Osnovnoj školi “Pavle Ilić Veljko” u Prahovu.
Sumnja se da je on tokom 2015, 2016. i 2017. godine obavio niz nezakonitih prenosa novčanih sredstava sa žiro-računa škole i sa računa roditeljski dinar na svoje privatne tekuće račune.
Na taj način osumnjičeni je pribavio protivpravnu imovinsku korist od oko 250.000 dinara.
Pančevačka policija je, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u tom gradu, podnela krivičnu prijavu protiv v.d. odgovornog lica Apoteke “Pančevo”.
Sumnja se da tokom 2017. godine osumnjičeni nije dostavio overene obračune naknade zarade za zaposlene radnike za vreme privremene sprečenosti za rad, kao ni obračune naknade zarade za vreme porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta, čime je radnice oštetio za više od milion dinara.
Subotička policija je, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u tom gradu, podnela krivičnu prijavu protiv policijskog službenika Policijske stanice Mali Iđoš.
Sumnja se da je on u administrativnu zabranu uneo neistinite podatke tako što je falsifikovao potpis komandira stanice i potpis materijalnog knjigovođe Policijske uprave Subotica i overio ih pečatom koji je na zaduženju u Policijskoj stanici Mali Iđoš.
Kako se sumnja, tako falsifikovanu administrativnu zabranu, osumnjičeni je predao u banku.
Zrenjaninska policija je, po nalogu Odeljenja za borbu protiv korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, podnela krivičnu prijavu protiv odgovornog lica Specijalne bolnice za rehabilitaciju “Rusanda Melenci”.
Sumnja se da je ona, od juna 2014. do marta 2017. godine suprotno važećoj Uredbom o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama, zaključila više ugovora o radu sa zaposlenima sa uvećanim koeficijentima.
Na ovaj način osumnjičena je oštetila Specijalnu bolnicu za rehabilitaciju “Rusanda Melenci” za više od dva miliona dinara.
Policija u Valjevu uhapsila je J. M. (35), osumnjičenu da je u prethodnih godinu dana za potrebe više lica sačinjavala falsifikovana svedočanstva i diplome srednjih škola, vize, dozvole, lična dokumenta i uverenja.
Policija je prilikom pretresa stana i drugih prostorija osumnjičene pronašla i oduzela opremu za pravljenje diploma, 1.000 evra, kao i 82 blanko obrazaca diploma, svedočanstva, izvoda iz matične knjige venčanih, umrlih i rođenih, uverenja o položenom završnom ispitu.
Kod osumnjičene u stanu pronađena su i 22 obrasca viza i isprava stranih država, falsifikovano svedočanstvo i diplomu srednje Mašinsko saobraćajne škole u Nišu, štambilj “Skupštine opštine Podgorica” i jedan plastični otisak pečata sa natpisom “Sekretarijat za Upravu”.
Zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično delo falsifikovanje isprave osumnjičena je uz krivičnu prijavu privedena Osnovnom javnom tužilaštvu u Valjevu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here