Naslovna Srem Stara Pazova U BELEGIŠU jedan od najvećih hramova u Eparhiji Sremskoj

U BELEGIŠU jedan od najvećih hramova u Eparhiji Sremskoj

PODELI
Foto: Turistička organizacija opštine Stara Pazova

Belegiš je nastao u XVI veku, kad su se 23 porodice doselile na desnoj obali Dunava. Sagradili su malu crkvu od pletera, pokrivenu trskom. Godine 1731. izgrađena je druga, modernija crkva. Tada je selo već brojalo 230 kuća, navodi portal pazovaindjijavesti.com.

Pošto je Dunav odnosio breg na kom je bila druga crkva, zidovi su počeli da pucaju i tonu u zemlju. Sadašnja crkva u Belegišu je treća koja je podignuta otkako je selo nastalo.

Kuće na selu ispod cene

Crkva ima dva tornja i najveća je u sremskoj eparhiji, izgrađena 1927. godine, u centru sela. Crkva je počela da propada i saniranje je počelo 1998. godine.

Hram je kompletno renoviran 2015. i 2016. godine, sredstvima opštine Stara Pazova, zahvaljujući predsedniku opštine Đorđu Radinoviću i sredstvima Crkvene opštine Belegiš.

Foto: pazovaindjijavesti.com

Crkva je posvećena prenosu moštiju svetoga oca Nikolaja i slavi se 22. maja.

Hram je izgrađen u preovlađujuće vizantijskom stilu i predstavlja jedan od najvećih hramova u Eparhiji sremskoj. Hram poseduje vrednu kolekciju crkvenih knjiga za bogosluženje koje su pretežno ruskog izdanja, i datiraju iz 1776. godine. Od ostalih vrednih stvari može se pomenuti i putir iz 1776. godine, kao i posuda za mironosanje iz 1804. godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here