Naslovna Vojvodina U Beloj Crkvi nedavno pušten u rad gasovod, ali plavi energent još...

U Beloj Crkvi nedavno pušten u rad gasovod, ali plavi energent još nije stigao do korisnika

PODELI
Foto: novosti.rs

BELA CRKVA – Ova opština poslednja je lokalna jedinica u Vojvodini koja je – gasifikovana.

Pre petnaestak dana, odvrtanjem ventila na Sabirnoj gasnoj stanici “Tilva” kod Banatskog Karlovca, zvanično je pušten u rad novoizgrađeni gasovod na toj južnobanatskoj varošici, ali će, taj energent stići do tamošnjih domaćinstava i privrednih objekata tek posle Nove godine.

Milan Zdravković, izvršni direktor operatora distributivnog sistema JP “Srbijagas”, koje je i realizovalo ovu investiciju vrednu 13,8 miliona evra, kaže za naš list da je preostalo još da ishoduju upotrebne dozvole za rad distributivne gasne mreže srednjeg i niskog pritiska, kako bi uopšte mogli da puste gas ka budućim korisnicima.

Očekujemo da će najkasnije do kraja decembra ta procedura biti završena, nakon čega će početi izgradnja kućnih priključaka. U međuvremenu ćemo u saradnji sa lokalnom samoupravom, koja će nam ustupiti svoje prostorije, omogućiti građanima da se prijave za uvođenje gasa – objašnjava Zdravković.

I budućim korisnicima u Beloj Crkvi data je mogućnost da dobiju gasni priključak po akcijskoj ceni od 780 evra, koju će isplaćivati putem računa za gas i to na 36 mesečnih rata.

Međutim, njih je zabrinula izjava direktora “Srbijagasa” Dušana Bajatovića da na evropskom tržištu vlada nestašica kućnih merno-regulacionih setova, zbog čega je, u sklopu te akcije, gas do sada uveden tek u 11.000 od ukupno 60.000 prijavljenih domaćinstava iz cele zemlje.

Činjenica je da je stanje na tržištu nepovoljno, ali ne očekujemo da će u Beloj Crkvi biti problema zbog setova. Ko se bude prijavio, moći će u toku ove zime da počne da se greje na gas – poručuje Zdravković.

Belocrkvani sada mogu da se pohvale da su među retkima koji su gasifikovali i svih 14 sela. Novoizgrađena gasna mreža, sveukupne dužine 250 kilometara, moći će da zadovolji sve potrebe tamošnje privrede, kao i oko 7.300 domaćinstava.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here