Naslovna Dogadjaj U četvrtak polaganje venaca za 11 mladića streljanih u Batajnici

U četvrtak polaganje venaca za 11 mladića streljanih u Batajnici

PODELI

Savez udruženja boracanarodnooslobodilačkih ratova Srbije (SUBNOR) Batajnice i Petrovaradina u četvrtak, 17. septembra obeležiće godišnjicu streljanja meštana Batajnice u Petrovaradinu.

Skup će biti organizovan kod sportskog igrališta – spomenika streljanim stanovnicima Batajnice 1914. Spomenik je postavilo Sokolsko društvo 1934. godine u znak sećanja na 11 mladih Batajničana koje su austrougarske trupe streljale za primer drugima nakon što je srpska vojska upala u Srem nakon pobede na Ceru.

Pošto su meštani Srema, među njima i Batajničani, oduševljeno dočekali srpsku vojsku, koja se ubrzo povukla uz velike gubitke i poraz, austrougarske vlasti su oko 2.000 stanovnika strpali u vagone vozova i deportovale. Nedaleko od pruge u Petrovaradinu je izvedena gupa mladića i u znak odmazde streljani su Živan Marković, Maksim Mijović, Bogoljub Bokun, Stanko Radojčić, Slavko Eglenđij, Milan Stepanović, Ivan Šenković i Svetozar, Rajko, Petar i Nikola Jovanović. Ostali Batajničani su do kraja rata bili uglavnom u logoru u okolini Osijeka.

Spomenik nedaleko od igrališta i pruge je srušen i zatrpan 1941. godine od strane ustaša nakon što je Srem ušao u sastav tzv. Nezavisne Države Hrvatske, a 1945. godine nakon oslobođenja spomenik je izvađen i postavljen nedaleko od originalnog mesta.

Tokom proteklih decenija delegacija SUBNOR-a redovno polaže vence na spomenik, dok predstavnici vlasti retko kad to čine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here