Naslovna Dogadjaj U Deču krst na hramu posle sedam decenija

U Deču krst na hramu posle sedam decenija

PODELI

DEČ: Nedavno su na obnovljeni toranj hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg u Deču, podignuta tri zvona, a u subotu je na hram star preko 150 godina podignuta nova kupola i krst od 2,5 metra. Činu osvećenja krsta za kupolu na hramu prisustvovao je i član Privremenog organa opštine Pećinci Zoran Vojkić.

Izuzetno mi je drago da sam prisustvovao ovom značajnom činu za sve meštane Deča i naše opštine. Danas smo svi mi pokazali da zajedno i ujedinjeni možemo mnogo postići. Opština Pećinci značajna sredstva ulaže u obnove hramova i parohijskih domova u našoj opštini, jer hramovi su naša istorija i naša tradicija, i mi nećemo stati dok svi hramovi na teritoriji naše opštine ne budu obnovljeni- istakao je Vojkić.

Čin osvećenja časnog krsta obavio je arhijerejski namesnik pećinački jerej Bojan Mijanović koji je rekao da je ovaj čin na radost svih pravoslavnih vernika u pećinačkoj opštini i preneo pozdrave episkopa sremskog Vasilija, koji zbog trenutne epidemiološke situacije nije mogao prisustvovati činu osvećenja i podizanja krsta.

-Godinama gledajući ovaj sveti hram bez krsta na kupoli, gledajući ovaj hram 70 godina bez zvonika, mi smo dočekali da u budemo svedoci vaskrsenja Deča, da na ovoj najvišoj tački zasija ponovo časni krst i da on bude orijentir svim narodima gde treba da idu i kuda treba da hode. I zbog toga je ovaj dan velik, jer uz pomoć rukovodećih ljudi u našoj opštini, uz pomoć svih ktitora, priložnika, kumova i dobročinitelja, uz pomoć i trud i veliko zalaganje našeg oca Nedeljka i njegove porodice mi smo danas dočekali da se zajedno radujemo ovom velikom danu – poručio je arhijerejski namesnik Mijanović.

Mesni paroh jerej Nedeljko Kovač rekao je da je u pitanju istorijski dan, kako za meštane Deča, tako i za sve stanovnike opštine Pećinci, jer nakon 70 godina ovaj sveti Hram ponovo krasi časni krst, kao i da zbog trenutne epidemiološke situacije činu osvećenja i podizanja krsta visokog 2,5 metra na hram Svetog Vaznesenja Gospodnjeg nije mogao prisustvovati veći broj vernika, ali da će nakon završetka epidemije koronavirusa biti održana sveta liturgija kojoj će prisustvovati i episkop sremski Vasilije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here