Naslovna Srem Pećinci U Deču proglašeni prvaci Srpske preponske lige

U Deču proglašeni prvaci Srpske preponske lige

PODELI
Foto: Opština Pećinci

DEČ – Konjički centar Horslend (Horseland) u Deču bio je ovog vikenda domaćin trećeg i četvrtog kola Srpske preponske lige, a za titulu prvaka lige u kategorijama dece, juniora i seniora, takmičilo se preko 50 registrovanih jahača i konja iz cele Srbije.

Organizator takmičenja je Savez za konjički sport Srbije (SKSS) za olimpijske i FEI (Svetska konjička federacija) discipline, a kako nam je rekla Višnja Andrić, generalni sekretar SKSS, srpski konji i jahači su već prepoznatljivi u balkanskim okvirima, dok na velikim svetskim takmičenjima Srbija još uvek nema svojih predstavnika.

„Nije u pitanju kvalitet konja i jahača, već su u pitanju administrativne prepreke koje izuzetno produžavaju proces prikupljanja neophodne dokumentacije za izlazak konja iz zemlje, samim tim komplikuju i poskupljuju proceduru za odlazak na takmičenje u insotranstvu. Primera radi, da bismo otišli na takmičenje u Temišvar, koji je udaljen svega 200 kilometara, potrebno je mesec dana planiranja i prikupljanja dokumentacije. To je osnovni razlog što naši takmičari retko nastupaju na velikim svetskim takmičenjima“ – kaže Višnja Andrić.

Ipak, kako je ocenila, konjički sport u Srbiji jeste u usponu, a otvaranje centara visokog nivoa, kao što je Horslend, koji pružaju prave uslove za takmičenje, motiviše sve više dece i roditelja da se uključuju u konjički sport.

„Interesovanje raste i povećava se broj takmičara u svim disciplinama. Pored preponskog jahanja imamo i dresurno jahanje, tu je i daljinsko jahanje u kojem konji prelaze po 80 kilometara na dan, kao i vožnja zaprega. Vi u Pećincima u ovoj disciplini imate sjajnog predstavnika, Milana Đurđevića, koji je ove godine predstavljao Srbiju na jednom velikom takmičenju u Hrvatskoj i prošle godine na Balkanijadi. Vožnja zaprega je inače dosta razvijena i popularna u Srbiji“ – rekla je Andrić.

Nakon dvodnevnog takmičenja i 10 utakmica, u nedelju su proglašeni najbolji preponaši Srpske lige.

U kategoriji dece najbolja je bila Ivona Vukmirović, drugo mesto je osvojila Elena Konstadinović, a treće Lena Atlagić. Prvo mesto u kategoriji juniora pripalo je Aji Sočo, drugo Ivani Radojčin, a treće Mariji Mrđi. U kategoriji seniora prvi je bio Srđan Grmaškoski, drugi Zoran Jovanović, a treća Nina Vukoje.

Horslend je od samog osnivanja ispunio sve visoke standarde za organizaciju takmičenja u konjičkom sportu, kao i najbolje uslove za trening konja za preponski sport, od smeštaja konja i dobrih podloga do svih neophodnih rekvizita, čime je svakako podignut nivo konjičkog sporta u okvirima Srbije.

Trenutno se sva takmičenja u organizaciji Saveza za konjički sport Srbije i Konjičkog saveza Beograda održavaju u ovom centru, koji će biti domaćin i Otvorenom prvenstvu Srbije u preskakanju prepona, koje će biti održano od 5. do 7. avgusta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here