Naslovna Magazin Zdravlje U domovima i ustanovama socijalne zaštite 64 zaraženih

U domovima i ustanovama socijalne zaštite 64 zaraženih

PODELI
Foto: rtv

BEOGRAD: U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, zaključno sa današnjim danom, Kovid-19 potvrđen je kod 33 korisnika i 31 zaposlenog.

Prisustvo virusa korona potvrđeno je u službi Pomoć u kući Gerontološkog centra Beograd, Gerontološkom centru Obrenovac, Gerontološkom centru u Mataruškoj Banji, Gerontološkom centru ”Srem” u Rumi, Gerontološkom centru u Kragujevcu, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Kako se navodi, obolelih od virusa korona ima i u Domu za lica mentalno ometena u razvoju u Tutinu, Stacionaru za decu i omladinu sa autizmom Beograd, Radnoj jedinici Dnevni boravak ”Stari Grad” Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju Beograd, u Prihvatilištu za urgentnu zaštitu dece od zlostavljanja i zanemarivanja pri Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine Zvečanska Beograd.

Takođe, virus je potvrđen u Centru za socijalni rad u Vranju, Centru za socijalni rad u Novom Pazaru, Centru za porodični smeštaj i usvojenje u Kragujevcu, u odeljenjima Čukarica, Lazarevac i Zvezdara u Gradskom Centru za socijalni rad u Beogradu, organizaciji socijalne zaštite za pružanje usluge lični pratilac deteta H.O. ”Dečje srce”, u Beogradu.

Obolelih ima i u Domu za smeštaj odraslih i starijih ”Maš Green House” Petrovaradin, Domu za smeštaj odraslih i starijih ”Miljakovački vinogradi” Beograd, Domu za smeštaj odraslih i starijih ”Lipovački odmor” Beograd, Domu za smeštaj odraslih i starijih ”S.Nikola” Negotin.

Kako se navodi, do sada je od korona virusa izlečeno 615 korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi i 214 zaposlenih.

Dom za smeštaj odraslih i starijih ”Doživeti stotu” u Beogradu, Dom za smeštaj odraslih i starijih ”Stara pruga” u Umci i Dom za smeštaj odraslih i starijih ”Radost” u Negotinu, rešenjem o zabrani rada Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ne pružaju uslugu socijalne zaštite domskog smeštaja odraslih i starijih.

Takođe, Ministarstvo je donelo rešenje o zabrani rada Doma za smeštaj odraslih i starijih ”Nada” u Beogradu.

Korisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni su u izolaciju, dok zaposleni kod kojih postoji ovakva opasnost, ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji, navodi se u saopštenju.

Ukupan broj Ustanova socijalne zaštite čiji je osnivač Republika Srbija i AP Vojvodina iznosi 74, sa kapacitetom od 14.512 korisnika.

Od toga je: 57 Ustanova za odrasle i starije (9 Domskih odeljenja pri Centrima za socijalni rad, 23 Gerontoloških centara, 8 Domova za smeštaj odraslih i starih, 3 Ustanove za smeštaj osoba sa invaliditetom i 14 Ustanova za smeštaj osoba sa mentalnim i intelektualnim teškoćama) i 17 Domova za decu i mlade (10 Domova za decu i mlade bez roditeljskog staranja, 3 Zavoda za vaspitanje dece i omladine i 4 Ustanove za decu i mlade sa smetnjama u razvoju).

Ukupan broj privatnih pružalaca usluge socijalne zaštite domski smeštaj odraslih i starijih na teritoriji Republike Srbije iznosi 229, sa kapacitetom od 8.617 korisnika.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here