Naslovna Posao U Gradskoj kućio držana konferencija „Mladi preduzetnik 2019.”

U Gradskoj kućio držana konferencija „Mladi preduzetnik 2019.”

PODELI
Foto: sirmiuminfo

Sremska Mitrovica – U Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici održana je konferencija „Mladi preduzetnik 2019.” kao završni događaj projekta „Karijerni info-centar”. Projekat su finansirali Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu i Ministarstvo omladine i sporta, a realizovala ga je Kancelarija za mlade Grada Sremska Mitrovica.

Na konferenciji „Mladi preduzetnik 2019. godine” mladima je predstavljeno preduzetništvo kao bitna poluga razvoja, a istovremeno im je pružen pregled mogućnosti za unapređenje mera koje dovode do intenzivnijeg zapošljavanja mladih. Ovo je završni deo projekta „Karijerni info-centar” Kancelarije za mlade Grada Sremska Mitrovica.

Biljana Matić koordinator Kancelarije za mlade rekla je o završnici projekta: „Za ovu konferenciju smo pripremili zanimljive sagovornike, tu su profesor sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, zatim jedan arhitekta, glavni urednik „Sportskog žurnala”, Studio venčanica „Na- lajn”, jedno udruženje „Sirmijum zlatno runo” i naša učenička kompanija Medicinske škole. Veoma smo zadovoljni s obzirom da je kroz naš projekat prošlo 200 mladih i videli ste danas na konferenciji koliko je veliko interesovanje. Zadovoljni smo s obzirom da ovaj naš projekat postoji već šest godina, a ovo je treća godina kako je podržan, ove godine od strane Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, prošle godine od strane Ministarstva omladine i sporta. Rezultati su stvarno odlični jer su mladi baš zainteresovani jer imaju mogućnost da čuju sve ono što ih zanima o tome kako bi mogli da upišu neki fakultet ili da vide u kom smeru ide tržište rada pre svega. Okupili smo različite sagovornike kako bi oni mogli da izaberu koga će da pitaju ono što ih zanima, da bude pokriveno interesovanje svih mladih koji su danas ovde. Oni dobijaju informaciju, na prvom mestu kako da se usmere, moći će da pitaju sve što ih zanima o zanimanju naših sagovornika čak i za neke savete, za neke predloge, ideje jer posle njihovog izlaganja imamo panel-diskusiju kada će moći da postavljaju razna pitanja.”

Projekat „Karijerni info-centar” – „Mladi preduzetnik 2019. godine” imao je za cilj da se među učenicima svih mitrovačkih srednjih škola sprovedu obuke i treninzi o karijernom informisanju.

Zorica Labudović rukovodilac Grupe za saradnju sa udruženjima i kancelarijama za mlade Ministarstva omladine i sporta kao jedan od razloga zbog kojih je učestvovala na ovoj konferenciji navodi taj što imaju odličnu saradnju kako sa Gradom Sremska Mitrovica, tako i sa Kancelarijom za mlade.

„Svake godine Ministarstvo omladine i sporta sprovodi istraživanje o položaju i potrebama mladih i na osnovu toga mladi kažu da je najveći njihov problem nezaposlenost. Kada rešite taj problem, onda se i mnogi drugi problemi rešavaju, povećava se mobilnost mladih, mogu da se udaju, žene, zasnivaju porodice, mogu da se osamostale da žive sami itd. Zbog toga Ministarstvo omladine i sporta svake godine gotovo polovinu svog budžeta daje na finansiranje programa i projekata kojima se stvaraju uslovi za povećanje zapošljivosti mladih i u tom smislu smo i prošle godine finansijski, a ove godine i uvek i moralno podržavamo projekte, podržali projekat „Karijerni info-centar” – „Mladi preduzetnik 2019.”. Sama ideja Karijerni info-centar je nastala u saradnji Ministarstva omladine i sporta i Nemačke agencije za saradnju GIZ i ovo je zapravo nastavak funkcionisanja Karijernog info-centra. Naše ministarstvo finansira projekte koji za temu imaju povećanje zapošljivosti mladih, sticanje novih znanja i komepetencija koje pomažu mladima da se bolje snađu na tržištu rada. Kroz ovakve projekte u Srbiji je zaposleno oko 1.200 mladih, određen broj njih prošao je stručne prakse gde su videli kako zapravo izgleda rad u kompanijama ili u državnoj upravi, dok su drugi bili na različitim obukama. Pored GIZ-a imamo i druge strane partnere i zahvaljujući tome formirano je 10 inkubatora,10 hablova i 21 socijalno preduzeće,” rekla je Zorica Labudović.

Projekat svake godine, već neka tradicionalno, okupi oko 200 mladih, učenika završnih godina srednjih škola u Sremskoj Mitrovici.

Vladimir Todorović sa Univerziteta u Novom Sadu, Fakultet tehničkih nauka našao se u ulozi koordinatora Projekta „Laboratorija ideja – Idejalab”. Predstavio je taj projekat i dodao; „Tu smo da pokažemo šta je to što Univerzitet u Novom Sadu radi, čini na polju podsticanja preduzetništva i inovativnosti studenata našeg univerziteta. To je projekat Evropske komisije još iz 2013. godine dobijen na Univerzitetu u Novom Sadu koji je za cilj imao da stvori fizički prostor u kome će studenti imati priliku da zajedno sa profesorima, asistentima, mentorima rade na razvoju svojih ideja i da pre samog sticanja diploma, posle završetka studija, imaju već nešto što bi moglo da preraste u neko poslovanje, odnosno da oni budu ti koji će da stvaraju nove kompanije i da zapošljavaju ljude, a ne da čekaju da ih neko zaposli. Imamo već nekoliko uspešnih primera koji su nastali iz „Laboratorija ideja”, nekoliko studenata je prepoznato od strane drugih kompanija, pa su prihvatili njihove ponude i otišli da rade za te kompanije. Konačan cilj jeste da stvaramo proizvode, odnosno usluge u samoj laboratoriji i da iz toga proističu i nakon toga da studenti idu dalje krenu u poslovne inkubatore i svoje kompanije razvijaju u pravom smeru.”

Pored velikog broja učenika, učešće su uzeli i mladi i uspešni preduzetnici koji su na konfrerenciji podelili svoja iskustva. Učestvovali su: Vladimir Todorović, profesor na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, Dajana Savićević, menadžer udruženja Zlatno runo Sirmiuma, „Dolce rosa”, Medicinska škola „Draginja Nikšić”, Predrag Sarić, glavni urednik Sportskog Žurnala, Nevena Vorguca, preduzetnica iz Sremske Mitrovice i Željko Baričić, arhitekta u kompaniji „Pixel Raum”.

 

* Vest objavljena u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta AP Vojvodina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here