Naslovna Srem Irig U Jasku održani Susreti sela Srbije za regione Srema, Mačve i Bačke

U Jasku održani Susreti sela Srbije za regione Srema, Mačve i Bačke

PODELI

Susreti sela Srbije za regione Srema, Mačve i Bačke u organizaciji Kulturno-prosvetne zajednice Srbije iz Beograda, Udruženja kulturnih stvaralaca Srbije „Zavičaj“ i Republičke komisije za ocenu sela Srbije održani su u subotu 3. novembra. Domaćin ovogodišnjeg Susreta bilo je selo Jazak.

Na samom početku programa ukratko se predstavilo 19 sela iz Srema, Mačve i Bačke i to, po azbučnom redu: Bačinci, Bački Jarak, Begeč, Bosut, Veliki Radinci, Glušci, Grgurevci, Đurđevo, Erdevik, Jazak, Karavukovo, Klenje, Krušedol, Kuzmin, Martinci, Savino Selo, Susek, Crna Bara i Šašinci. Počasni gost bio je pomoćnik predsednika Opštine Kraljevo, Sreten Jovanović.

Svečanost u Inđiji na Mitrovdan: U povorci đaci umesto 1.300 kaplara

Među selima sa zanimljivim običajima izdvojilo se selo Susek u opštini Beočin gde prvaci prvog dana škole nose petliće na poklon učiteljici, što simbolizuje želju da budu ranoranioci, razboriti i vredni đaci.

Ono što su predstavnici svih sela istakli jeste da je žitelja po selima sve manje i da se treba truditi svim snagama da se selo sačuva i neguje.

U jazačkom Domu kulture, dodeljena su priznanja selima za brojna postignuća u radu seoskih fudbalskih klubova, aktiva žena, lovačkih društava i sl. Od priznanja koja su odnela naša sela koja su učestvovala na smotri, Jazak i Krušedol, Mesna zajednica Jazak dobila je priznanje za primernu aktivnost u uređenju sela i vođenje brige o svim aktivnostima u selu, predsedniku mesne zajednice Jazak, Branku Grujiću, dodeljeno je priznanje za nesebičan rad na stvaranju svih uslova u razvoju sela, Udruženju žena iz Jaska uručeno je priznanje za negovanje tradicije, običaja i aktivnosti žena na selu, priznanje su poneli i Lovačko društvo „Fazan“ iz Krušedol Sela za primerno čuvanje lovišta, ishranu divljači i obuku mladih lovaca i Fudbalski klub „Krušedol“ za ulazak u viši rang takmičenja i razvoj fudbalskog sporta u selu.

Program se završio nastupom KUD-a „Zmaj“ iz Iriga, Pevačkog društva „Drina“ iz Badovinaca, KUD-a „Dr Mladen Stojanović“ iz Bačkog Jarka i bogatom trpezom koje su pripremile vredne ruke Udruženja žena iz Jaska.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here