Naslovna Srbija U KPZ u Sremskoj Mitrovici Požarevcu i Nišu šiju opremu: Dnevno naprave...

U KPZ u Sremskoj Mitrovici Požarevcu i Nišu šiju opremu: Dnevno naprave 3.000 maski

PODELI

Zaštita namenjena zaposlenima i pritvorenicima.

U borbi protiv širenja virusa korona, Kazneno-popravni zavod za žene u Požarevcu i KPZ u Sremskoj Mitrovici i Nišu, u svojim krojačkim pogonima šiju zaštitne maske za lice. Već su počeli sa distribucijom i maske se od prošle sedmice koriste i u drugim kazneno-popravnim zavodima i okružnim zatvorima.

Dnevno se proizvede 2.800-3.000 u sva tri zatvora, a osuđenici, kako kažu u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, žele da pomognu i svesni su toga koliko je značajan njihov rad u ovom trenutku.

– Svi koji šiju imaju maske za lice i rukavice, prolaze dezinfekcionu barijeru pre ulaska u pogon i meri im se telesna temperatura. Napominjemo i da su sva lica i inače pod stalnim lekarskim nadzorom. Krojački pogon u kome se maske proizvode redovno se dezinfikuje – kažu u Upravi.

Na proizvodnju smo se odlučili kada smo čuli da u bolnicama nema dovoljno maski, kao i da ih nedostaje na tržištu, pa smo ih ponudili Štabu za vanredne situacije. Osobe koje šiju osuđene su za lakša krivična dela – kaže Alimpić.
Zavodi proizvode maske za jednokratnu upotrebu, kao i dva tipa onih koje mogu više puta da se koriste. One su namenjene prvenstveno za sistem izvršenja: zaposlenima, osuđenima i pritvorenicima, kao i onima koji dolaze u posetu.

Ovim poslom se bave osuđenici koji su ranije prošli sertifikovanu obuku za šivenje i krojenje i dobijaju za to platu.

– Rad osuđenika isključivo je na dobrovoljnoj osnovi, a u sertifakatima se ne navodi da su stečeni tokom izdržavanja kazne, kako bi se izbegla eventualna stigmatizacija bivših osuđenika, a njima omogućilo da pronađu posao na tržištu rada – napominju u Upravi.

U KPZ Sremska Mitrovica, zahvaljujući donatorima, stigle su još četiri mašine za šivenje na kojima će osuđenici moći da naprave više zaštitnih maski, kaže upravnik tog zavoda Aleksandar Alimpić. Svakodnevno, u toj ustanovi 18 osuđenih šije i kroji oko 1.000 maski, a sa novim mašinama broj će se povećati za 400. Alimpić dodaje i da se sve više dobrovoljaca javlja da taj posao nauči. 

Foto: Uprava za krivične sankcije

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here