Naslovna Hronika U Ljukovu ugasili “Klub lažova”: “Koliko se sada laže mi smo amateri”

U Ljukovu ugasili “Klub lažova”: “Koliko se sada laže mi smo amateri”

PODELI
Foto: PAZOVA INDJIJA VESTI

Ljukovo nadomak Inđije, najmlađe naselje u opštini, napunilo osamdeset šest godina postojanja. Okruženo najplodnijim oranicama selo raslo brže od ijednog naselja u Sremu.

 

U sremskoj ravnici, okružen najplodnijom oranicom, sa nekoliko ulica i starom kaldrmom, nekada bivša gazdinska pustara, selo Ljukovo, na samo pet kilometara od Inđije, raslo je brže od ijednog naselja u Sremu. Formirano od doseljenika sa krševitih predela Like, Korduna i Bosne, danas je ovo urbano naselje puno života, sa 1.542 stanovnika i između 550 i 600 domaćinstava. Nekada “dođoši” sagradili su u njemu kuće, sredili imanja, prilagodili se životu u prostranoj ravnici.

DUG Doma zdravlja Inđija za samo dve godine SMANJEN sa 320 na 87 miliona dinara

 Bivše sluge sa Jojkića salaša, doseljenici Ličani formirali su 1927. godine selo Ljukovo. Na prvom popisu posle Drugog svetskog rata imalo je 500 stanovnika, a onda, krenuli ponovo Ličani, pa Bosanci, trbuhom za kruhom, počeli da se doseljavaju Kordunaši, da bi u poslednjem talasu izbeglica devedesetih godina, ovde došlo još oko 200 izbeglica iz Kninske Krajine, Sanskog Mosta i Cazinske Krajine.

– Izbeglice došle kod svojih, pa ostali, a veliko bogatstvo ovog sela je mešavina običaja – kaže Miroslav Radojičić, šef Mesne kancelarije u Ljukovu. – Polovina radno sposobnog stanovništva radila je u “Krznarskoj industriji”, fabrici nameštaja i drugim firmama u Inđiji. Danas se većina njih uspešno bavi poljoprivredom, jedva da je 500 Ljukovčana našlo zaposlenje.

ZANATLIJE: Da se Ljukovo ubrzano razvija, govori i podatak da u selu ima desetak samostalnih radnji, od pilane, pa radnju za izradu kožne odeće, krojačko-šivačke, zatim građevinske, firme za otkup sekundarnih sirovina… do samostalne zanatske radnje za – iskop bunara.

Nekad je Ljukovo bilo nadaleko poznato po “Klubu lažova” koje se okupljao u kafani “Tri šešira”, u samom centru ovog sela. Ove godine bi trebalo da se navrši 35 godina od osnivanja tog kluba, pa Stamenko Bera, koji je preuzeo da vodi klub, reče da će pokušati da ponovo okupi veselo društvo i obnovi ga.

– Mada, mi više i nismo interesantni, koliko se danas laže, naš klub je, sada vidim, bio ipak samo skup amatera lažova – kaže u šali Stamenko.

U Ljukovu ima jedna osnovna škola koja nosi naziv “Petar Kočić”, u njoj su smeštena četiri razreda u proseku po 20 učenika u svakom razredu. Tu je i predškolska ustanova “Boško Buha”, u kojoj se zna da će već na jesen biti dvadesetak novih prvačića. Ovo selo se razlikuje od drugih po tome što mladi ostaju, neki imaju stalna zaposlenja pa rade u većim centrima, a mnogi pomažu svojim očevima na imanjima.

Selo je nedavno dobilo i crkvu. Temelji crkve su bili postavljeni 1992. godine, a izgradnja je završena 2003. godine. Podignuta je u centru sela u vizantijskom stilu od sredstava sponzora, meštana i Ministarstva vera. Na crkvi je zvonik visok devet metara, pa kad Ljukovčani slave seosku slavu Uspenje Presvete Bogorodice 28. avgusta, zvuci zvona odjekuju ravnim Sremom.

Uskoro počinje realizacija ISTORIJSKOG PROJEKTA opštine Inđija

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here