Naslovna Deca U novoj studiji mališani mogu da objasne koren altruizma

U novoj studiji mališani mogu da objasne koren altruizma

PODELI
Foto: nsuzivo

Pitanje staro vekovima- Da li se ljudi rođaju kao dobri? Prema novijim istraživanjima, autori su otkrili da urođena “dobrota” može započeti već u detinjstvu.

Istraživanje je sprovedeno na 96 dece, uzrasta od 19 i 20 meseci. Testirano je da li će bebe pomoći strancu u “nevolji”, koristeći različite vrste voća kao pokretačku snagu.

Istraživači su svakoj bebi predstavili voće, razgovarali su sa radošću o njemu, a zatim ga bacili u domenu bebe. Na osnovu grupe, istraživač će posegnuti za voćem ili će ga jednostavno ostaviti. U grupi u kojoj je istraživač pokazao borbu za voće, bebe su više uzimale plodove i predale ga strancu bez ikakvog verbalnog podsticaja.

Zatim su istraživači testirali da li su rezultati još uvek primenljivi kod beba kad nisu jeli, sprovodeći studiju u vreme kada deca treba da budu nahranjena. Čak i kada su bila gladna, deca su pružala voće, stavljajući prednosti drugih pre svojih potreba, a to je ključ altruizma.

Činjenica da su bebe bile u stanju da žrtvuju svoje potrebe kako bi pomogle bez berbalnih uputstava ili podsticaja strancu, pokazuje da je altruizam možda svojstvena osobina sa kojom su neke osobe rođene.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here