Naslovna Srem Ruma U oblasti investicija Ruma među četiri najbolje opštine u Srbiji

U oblasti investicija Ruma među četiri najbolje opštine u Srbiji

PODELI

Zemlje jugoistočne Evrope mogu da ponude dobra sistemska rešenja za unapređenje uslova za poslovanje i potrebna im je zajednička platforma koja će voditi proces prenošenja uspešnih ekonomskih reformi među članicama, ocenjeno je na skupu “Zajedno za konkuretniji region“, koji je juče organizovao NALED, uz podršku Nemačke razvojne saradnje i Evropske investicione banke, u okviru XII godišnje skupštine organizacije.
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić naglasila je da podržava inicijativu za uspostavljanje Regionalne platforme za povoljno poslovno okruženje (Business Friendly Certification South East Europe) i pozvala kolege iz regiona, kao i međunarodne donatorske organizacije da pomognu u realizaciji.
“Želimo da izvozimo znanje jer svi imamo nešto kvalitetno da ponudimo – Makedonija e-građevinske dozvole i e-katastar, Hrvatska sistem fiskalizacije, Srbija program sertifikacije opština po meri privrede, kao i programe za suzbijanje sive ekonomije i unapređenje konkurentnosti i pozicije na svetskim rang listama”, rekla je Brnabić.
Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman istakao je da je Nemačka razvojna saradnja podržala razvoj BFC SEE programa koji je postigao veliki uspeh i pomogao da gotovo 100 lokalnih samouprava iz pet zemalja unapredi uslove za poslovanje, doprineo je jačanju regionalne saradnje i harmonizaciji uslova za poslovanje. Do sada se u proces sertifikacije uključilo gotovo 100 gradova i opština iz pet zemalja od kojih su 44 ispunili uslove za sticanje sertifikata koji privredi i investitorima predstavlja pečat kvaliteta i dokaz da će u ovim sredinama naći predvidivo poslovno okruženje u skladu s najvišim međunarodnim standardima, efikasne procedure, kvalitetne baze podataka i pouzdane usluge.
Ministri država regiona uručili su juče 17 sertifikata lokalnim samoupravama koje su u prethodnih godinu dana kroz proces sertifikacije uspešno usvojili planove reformi i smernice programa za kreiranje dobre poslovne klime – 11 iz BiH, četiri iz Srbije (Novi Sad, Leskovac, Sombor i Ruma), jedna iz Makedonije i jedna iz Hrvatske.

Više od 3 miliona građana i 150.000 privrednih društava u sertifikovanim gradovima i opštinama danas koristi efikasne servise lokalne administracije. Uslovi za poslovanje u ovim sredinama kvalitetniji su u proseku za 76%. Takođe, 40% sertifikovanih gradova i opština iz regiona našlo se na Fajnenšel tajmsovoj listi najboljih investicionih destinacija u Evropi.
Unapređenje regulatornog okvira za poslovanje i jačanje kapaciteta javne uprave ključni ciljevi NALED-a do 2021.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here