Naslovna Posao U opštini Pećinci otvoren novi pogon vredan 16 miliona evra

U opštini Pećinci otvoren novi pogon vredan 16 miliona evra

PODELI

Predsednik opštine Pećinci Siniša Đokić prisustvovao je juče svečanom otvaranju novog pogona tehničkih gasova u okviru italijanske fabrike Istrabenc plini (Istrabenz plini) u industrijskoj zoni Šimanovci.

Đokić je tom prilikom izjavio da je u opštinu Pećinci dobrodošao svaki novi investitor i naglasio da je pećinačka lokalna samouprava investitorima na raspolaganju 24 časa dnevno.

„To je jedan od razloga što u našoj opštini posluje preko 70 domaćih i stranih kompanija, a ukupan nivo grinfild investicija se procenjuje na oko 700 miliona evra. Kompanije koje već posluju na našoj teritoriji su najbolja preporuka budućim investitorima“ – rekao je Đokić i dodao da je zahvaljujući tako velikom broju pogona u opštini Pećinci trenutno nezaposleno samo 650 lica.

Vrpcu su presekli ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Tatjana Matić, ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Kašo i Roberto Sestini, predsednik grupacije SIAD, u okviru koje posluje Istrabenc plini.

Ministarka Matić izrazila je zadovoljstvo činjenicom da je Italija je jedan od vodećih privrednih partnera Srbije, čemu u prilog govore podaci da je u 2020. godini bila drugi trgovinski partner i drugo izvozno tržište kada je u pitanju robna razmena, a sedmo tržište za plasman usluga iz Srbije.

„Ujedno, prema podacima Narodne banke Srbije, Italija zauzima 9. mesto među zemljama iz kojih je došlo najviše stranih direktnih investicija u periodu od 2010. do 2020. godine, dok je prema broju realizovanih investicionih projekata, koje prati Razvojna agencija Srbije, Italija na drugom mestu” – rekla je Matić.

Srđan Bogojev, generalni direktor Istrabenc plini Beograd, istakao je da otvaranjem novog postrojenja u Šimanovcima ova kompanija želi da kvalitetom i poverenjem učvrsti svoju poziciju na tržištu, kao i dobre poslovne odnose sa partnerima.

U potpuno automatizovan pogon tehničkih gasova uloženo je šesnaest miliona evra. Do 2023. godine planirano je proširenje kapaciteta na proizvodnju medicinskih gasova, suvog leda i punionicu propan butana u vrednosti od dodatnih četiri miliona evra. Ove vredne investicije omogućiće kompaniji Istrabenc plini punjenje boca u Srbiji i snabdevanje tržišta tehničkim gasovima koji su neophodni u svim oblastima privrede.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here