Naslovna Vojvodina U parku prirode “Begečka jama” problemi sa pecarošima

U parku prirode “Begečka jama” problemi sa pecarošima

PODELI
Foto: novisad.travel

U Parku prirode “Begečka jama” poslednje dve i po godine čuvar Milan Matović pokušava da uspostavi balans čoveka i prirode u zaštićenom prirodnom dobru.

U tome mu pomaže dron koji je zajedno sa prijateljima i donatorima, organizujući takmičenja u pecanju, uspeo da nabavi, te uglavnom, kako kaže, nema većih problema. Poslednjih osam meseci je zaustavljena ribokrađa na veliko, odnosno riblov mrežama, jer je kako kaže, “svaki božji dan na vodi”, patrolira, a ono što je i dalje problematika u Parku prirode je, kada pecaroši uoče da Milanovog auta nema, veli hoće da odnesu sve što upecaju i preko i ispod mere.

Svaki pojedinac je uz godišnju dozvolu za pecanje na Jami dobio papir na kom su navedena sva pravila na vodi, pa tako piše da je dnevni ulov tri plemenite ribe do pet kilograma, nakon čega si završio pecanje za taj dan – objašnjava čuvar prirode Milan Matović.

– Osim na papiru, ko je god kupio dozvolu, svakome sam i usmeno rekao, ali ne vredi. Pojedinci su pecali štuku od sedam kilograma i prodali je drugim komercijalnim vodama, dok su neki prodavali upecanu ribu na pijaci u Begeču i ispred lokalnih radnji. Pojedini čak idu toliko daleko, da odbijaju da vrate ribu u vodu, kada je upecaju. Tako čekaju da čuvar okrene leđa, pa momentalno povade i po šest štapova, a onda pustim dron i sve snimim, da bih na kraju slušao kojekakva pravdanja. Sve vreme ih opominjem i pokušavam na civilizovan ljudski način da to rešim, sve neću da im oduzimam alate i pišem prijave, ali izgleda da ništa ne vredi, dok ne počnu da “sevaju” kazne. A od sledeće godine sam prinuđen da to počnem da praktikujem.

Milan kaže da će i sledeće godine kao i do sada, svima koji dođu da kupe dozvolu za pecanje uručiti i pravilnik kuće, a došao je na ideju da svako sa kupljenom dozvolom može da postane i volonter, ukoliko to želi.

– Ideja je da oni kao pojedinci utiču jedni na druge i sopstvenim primerima podstiču na poštovanje pravila i fer pecanje, jer je to svima u cilju – naglašava naš sagovornik, rekavši da ako ni to ne bude zaživelo, biće na kraju prinuđen da piše prijave i deli kazne, jer će mu to ostati kao poslednja solucija.

– A dozvole će ostati po ceni od 4.000 dinara, za godinu dana pecanja.

Da je na Begečkoj jami situacija sa pecanjem bolja nego prethodnih godina svedoči i broj prodatih dozvola koji je rastao, otkako je Milan preuzeo kormilo Jame. Tako je od semptembra do januara 2019. godine prodato 79 godišnjih dozvola, da bi od januara 2019. do januara 2020. godine taj broj skočio na 178. Od početka 2020. godine do danas Milan je prodao 214 dozvola.

Pokrenuo je i Fejsbuk stranu “Park prirode Begečka jama” koju prati 1.500 ljudi. Tu čuvar svakodnevno obaveštava građane o lepim dešavanjima, ali upućuje i apele neozbiljnim pecarošima da se osveste i nauče da žive u skladu sa prirodom, kako to ne bi morao on na teži način, udaravši ih po džepu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here