Naslovna Posao U Pećincima ciljaju deset odsto veću uposlenost

U Pećincima ciljaju deset odsto veću uposlenost

PODELI
Foto: dnevnik

PEĆINCI: Po podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, u pećinačkoj opštini je krajem 2019. godine bilo 683 nezaposlenih, a to je za 10,2 % smanjen broj nezaposlenih u odnosu na isti period prošle godine. Istovetan cilj postavlja se i za ovu godinu.

Ovogodišnjim Lokalnim akcionim planom zapošljavanja u opštini Pećinci predviđena su tri cilja – povećanje broja zaposlenih mladih za 10%, podsticanje zapošljavanja lica starijih od 50 godina za 10% i Podsticanje zapošljavanja nekvalifikovane radne snage za 10%. Mere koje će lokalna samouprava realizovati tokom godine razmatrane su na sednici Opštinskog veća.

Radi se o merama koje smo sprovodili i tokom prethodnih godina, a to su Programi javnih radova, Programi stručne prakse, Organizovanje Sajma zapošljavanja i Subvencije za zapošljavanje. Predlog Lokalnog akcionog plana zapošljavanja je usklađen sa Nacionalnom strategijom zapošljavanja za 2020. godinu, a Opštinsko veće će ga dostaviti na usvajanje Skupštini opštine Pećinci na prvoj narednoj sednici, obrazložila je načelnica pećinačke Opštinske uprave Dragana Krstić.

Opštinsko veće donelo je odluku o ustupanju na korišćenje prostorija u pećinačkom Kulturnom centru Osnovnoj muzičkoj školi „Teodor Toša Andrejević” iz Rume. Ovim je omogućeno formiranje Izdvojenog odeljenja rumske muzičke škole u Pećincima.

Na osnovu anketa koje smo sproveli u sve tri osnovne škole na teritoriji naše opštine, a u skladu sa predlogom Osnovne muzičke škole iz Rume, ustanovili smo da postoji velika zainteresovanost među decom osnovnoškolskog uzrasta za ovom vrstom obrazovanja, kao i da postoji veliki broj dece koji putuje u Rumu u Muzičku školu. Stoga smo predočili većnicima ovaj predlog i drago mi je da je on usvojen. Sledeći korak je odobrenje Ministarstva prosvete, koje će doneti konačnu odluku o formiranju Izdvojenog odeljenja Osnovne muzičke škole u Pećincima. Nadamo se da će odluka biti pozitivna, jer će to prvenstveno značiti našoj deci koja će biti u prilici da se od naredne školske godine muzički obrazuju, rekla je Dragana Krstić.

Opštinsko veće se saglasilo sa planovima 15 mesnih zajednica, naselja u pećinačkoj opštini.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here