Naslovna Dogadjaj U Pećincima dvesta učesnika u programu kulture za mlade na selu

U Pećincima dvesta učesnika u programu kulture za mlade na selu

PODELI
Foto: dnevnik

PEĆINCI: Kada je lane obeležio četiri decenije postojanja, Kulturni centar Pećinci pokrenuo je još jedan važan projekat – Sajam kulture mladih na selu, pod pokroviteljstvom Opštine, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i informisanje i Ministarstva kulture.

Manifestacija, održana tokom svakog petka i subote od 8. do 29. novembra, a zamišljena kao kolažni program u kojem učestvuju uspešni talentovani predstavnici svoje generacije, ove godine doživela je drugo izdanje i okupila preko 200 učesnika.

– Ovogodišnji program Sajma, bogatiji od prethodnog, pružio je publici priliku da uživa u koncertima dečje, klasične, duhovne i rok muzike, ali i u pesničkim, pozorišnim i filmskim večerima – kaže direktor te ustanove Jovan Devrnja. – Nismo zaboravili ni decu i mlade sa smetnjama u razvoju u okviru Dnevnog boravka u Subotištu, pri Centru za socijalni rad, te smo organizovali muzičku radionicu i druženje s njima. Podrška lokalne samouprave i zajednice, kao i viših nivoa vlasti, dokaz su da vredi ono što radimo.

Centar kulturnih zbivanja ne samo u opštini Pećinci već i u tom delu Srema više od 40 godina neguje amatersko i profesionalno stvaralaštvo, a anketa sprovedena od predškolskog do srednjoškolskog uzrasta podsticaj je da se u narednom periodu unapredi i proširi delovanje dramske, literarne, tamburaške i muzičko-instrumentalne sekcije. Vetar u leđa dat je i revitalizacijom ustanove, tokom koje je zamenjena kompletna krovna konstrukcija, završena adaptacija sistema grejanja, ugrađen video-nadzor i u potpunosti renovirana spoljašnjost objekta, za šta je iz opštinskog buyeta izdvojeno šest miliona dinara, dok gotova projektno-tehnička dokumentacija obećava da joj sledi i uređenje enterijera.

Prema rečima direktora Devrnje, mogu se pohvaliti da su domaćini dva važna regionalna takmičenja: Zonske smotre dečje scenskog stvaralaštva i Zonske smotre folklornog izvornog stvaralaštva, sprovedene u saradnji sa Savezom umetničkog stvaralaštva Vojvodine, na kojoj se predstavi preko 250 izvođača iz Srema. Među najznačajnijim projektima je i „Pećinačko kulturno leto”, koje se održava od druge polovine juna do kraja avgusta, a čine ga pozorišne predstave, filmske projekcije, književne večeri, likovne izložbe, koncerti, dečje radionice i nastupi profesionalnih izvođača.

– Tokom poslednjeg, petog „Kulturnog leta”, najuspešnijeg do sada, organizovali smo 23 događaja u devet naselja – dodaje Devrnja uz napomenu da je na manifestaciji bilo preko 800 učesnika i 2.500 posetilaca. – Ove godine pokrenuli smo „Dečje kulturno leto”, u okviru kojeg su mališani iz šest sela naše opštine imali priliku da pogledaju interaktivne predstave. U saradnji sa Arhijerejskim namesništvom pećinačkim, obeležili smo značajan jubilej: 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve, povodom čega su u Kupinovu i Šimanovcima održani koncerti duhovne muzike, a u Pećincima predstava o životu Svetog Save.

Kako kaže, ne treba izostaviti ni oktobarski jednodnevni Dečji muzički festival „Mini-tini fest”, tokom kojeg talentovana deca predstavljaju lične autorske pesme, a značajnu ulogu u tome imaju njihovi muzički pedagozi, umetnički direktor Jovan Adamov i voditelj Minja Subota.

S. Milačić

Projekat „Pećinci u objektivu” realizuje DVP Produkcija, a sufinansira Opština Pećinci. Stavovi u podržanom medijskom projektu ne izražavaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here