Naslovna Srem Pećinci U Pećincima nema posao samo onaj ko neće da radi?

U Pećincima nema posao samo onaj ko neće da radi?

PODELI

Mala sremska opština među najrazvijenijima, zbog ulaganja u odnosu na broj stanovnika. U više od 70 kompanija, investicije premašile čak 700 miliona evra.

Sremska opština Pećinci je tokom poslednje decenije doživela pravi privredni bum. Da li zbog povoljnog geografskog položaja, blizine auto-puta ili Beograda koji je na samo 35 kilometara, danas spada u najrazvijenije opštine u Srbiji. U njoj posluje više od 70 kompanija, čija je ukupna vrednost ulaganja veća od 700 miliona evra, a posao je pronašlo blizu 7.700 radnika, ne samo iz ove opštine, već i iz okolnih mesta, ali i iz prestonice. Samo u Šimanovcima, koje broji oko 3.000 žitelja, uposleno je 3.500 ljudi.

Moćne industrije na tako malom prostoru retko gde mogu da se nađu, osim u pećinačkoj opštini, koja ima blizu 20.000 stanovnika.

– Fabrike kod nas proizvode građevinski materijal, automobilske delove, ima ih i iz prehrambene proizvodnje, mašinske, sve do razvoja uslužnih delatnosti, ali i filmske industrije – nabraja Željko Trbović, predsednik Opštine Pećinci.

UBRZANI privredni razvoj opštine započeo je, prvo, formiranjem radnih zona, a onda i proširenjem, tako da se te zone danas prostiru na površini od 1.800 hektara. Međutim, iako ova opština ima najnižu stopu nezaposlenosti – prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, svega 750 radnika – lokalna samouprava i dalje radi na otvaranju novih radnih mesta i privlačenju investicija.

Trenutno je u opštini aktivno 14 gradilišta, na kojima, kada se završe pogoni, treba da donesu nekoliko stotina radnih mesta.

Industrijska zona u Šimanovcima

– Krajem prošle godine izgrađena je pristupna saobraćajnica u radnoj zoni “Sibač”. Time smo i ovu zonu otvorili za investitore i očekujemo prve fabrike. Nedavno smo usvojili Strategiju održivog razvoja, kojom su definisani ključni pravci i oblasti razvoja naše opštine u narednoj deceniji, i to kroz pet oblasti – ekonomski razvoj, razvoj infrastrukture, zaštita životne sredine, društvene delatnosti i razvoj lokalne samouprave. Precizno razrađeni programi i projekti nisu samo dobra osnova za planiranje korišćenja opštinskih budžetskih sredstava, već i dobra osnova za pristup spoljnim izvorima finansiranja, poput pokrajinskig i republičkog budžeta, ali i pretpristupnim fondovima Evropske unije – smatra Trbović, koji je šest godina bio načelnik Opštinske uprave pre nego što je u januaru 2018. izabran za predsednika Opštine Pećinci.

Pećinčani kažu da ovde posao nije dobio jedino onaj ko nije hteo da radi. U fabrikama koje su se otvorile, radnih mesta ima i za nekvalifikovane radnike, ali i za one sa fakultetskim obrazovanjem. Zato ovde mladi ostaju i ne pomišljaju na odlazak u veće gradove, kao što su Novi Sad ili Beograd.

– Radim već tri godine u “Bošu” i veoma sam zadovoljan. Da sam otišao negde dalje, dok bih platio stan i ostale troškove, ne znam da li bi mi nešto ostalo. A ovde, kada nisam na poslu pomažem mojima u poljoprivredi, i može se reći da solidno živimo, ne oskudevamo ni u čemu – kaže Stefan Jeftić iz Šimanovaca.

OBILAZAK

Od oktobra prošle godine do ovog meseca predsednik Željko Trbović (na slici) obišao je 50 kompanija koje posluju u ovoj opštini. On na taj način želi da se uveri da su investitori zadovoljni, ili, ako imaju neki problem, da ga odmah u startu reše.

Foto: S. Kostić

 

* Vest objavljena u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta AP Vojvodina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here