Naslovna Srem Ruma U Rumi će šiti 200.000 hirurških maski dnevno

U Rumi će šiti 200.000 hirurških maski dnevno

PODELI

RUMA: Kinesko-danska kompanija „Healthcare Europe“ iz Rume počela je ove nedelje masovnu proizvodnju maski nakon što su iz Kine stigle četiri mašine za tu namenu.

Direktor kompanije Aleksander Podravac kaže za naš list da će mašine, kada dostignu punu proizvodnju, moći da proizvode i do 200.000 maski dnevno,.

Četiri mašine su stigle i već je proizvedena određena količina maski juče, a radilo se i tokom Uskrsa da bi mašine bile stavljene u pogon, kaže Podravac.

Kako dodaje, rade na tome da sve bude sterilisano i upakovano kako treba i za koji dan maske će biti puštene u promet.

Tokom jučerašnjeg dana napravljeno je oko 150.000 komada, a kapacitet će biti 200.000 komada dnevno, a potrudićemo se da napravimo i veću količinu i da izbačaj bude još veći, rekao je Podravac.

Ta kompanija zapošljava hiljadu radnika i trenutno su svi uposleni, s tim da neki rade od kuće.

Prvi smo u Srbiji i uveli radnicima merenje temperature dva puta dnevno na ulazu. Žene s malom decom su takođe kod kuće, nikom nismo dali otkaz i sve što je država tražila od nas, tako smo i uradili, napominje Podravac.

Imaju, dodaje naš sagovornik, smanjenu proizvodnju otkako je počelo vanredno stanje jer je to direktno povezano s njihovim klijentima, ali su je preorijentisali da bi pomogli državi.

On kaže da je kompanija nakon uvođenja vanrednog stanja odlučila da proizvodnju nameni pomoći državi koliko je u njihovoj moći.

U Kini je odjeknuo predsednikov poziv za pomoć i stavili smo celu fabriku u pogon da bismo pomogli što više možemo, kaže Podravac.

Mančić: Jaka privreda
Predsednik opštine Ruma Slađan Mančić kaže da je kompanija iz Rume pokazala svoju efikasnost time što se u vrlo kratkom vremenu preorijentisala na proizvodnju zaštitnih maski, koje su sada najpotrebnije.

To je slika situacije u Rumi i pokazatelj koliko je privreda u Rumi jaka i stabilna, ističe Mančić.

Ovo je, dodaje, veliko za sve, ne samo za nas u Rumi, jer se maske rade za celu Srbiju.

Trenutno, dodaje, šiju hirurške maske, a nabavljena je i mašina za proizvodnju kn-95 maski, a osim toga i mašina za šivenje odela, da bi se mogla proizvoditi i bezbednosna oprema, te su preuzeli proizvodnju i toga, ali i kupili druge pogone u Kini, koji će biti sukcesivno slati za tu namenu u Srbiji i proširiti proizvodnju na strateškom mestu.

Do sada je ta kompanija sašila 450.000 maski s dosadašnjim pogonom, jer su počeli proizvodnju odmah nakon uvođenja vanrednog stanja i proglašenja epidemija, odnosno pandemije.

Osim toga, iz Kine je donirano 400.000 maski, ali smo napravili i 9.000 dušeka za „kovid-bolnice” i sajmove, donirali smo i Crvenom krstu 1.000 dušeka, kaže Podravac.

Ta firma počela je 2015. godine proizvodnju dušeka od memorijske pene, navodi direktor, 95 odsto su orijentisani na izvoz, najviše na skandinavska tržišta i u Ameriku, a godišnji promet firme je 80 miliona evra i svake godine, od samog početka rada, imaju rast od 120 odsto.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here