Naslovna Dogadjaj U Rumi obeležen 4. jul – Dan borca

U Rumi obeležen 4. jul – Dan borca

PODELI
Foto: dnevnik

RUMA: Tradicionalnim polaganjem venaca na Gradskom groblju, na spomen obeležju žrtvama Drugog svetskog rata, predstavnici Opštine Ruma, SUBNOR-a i srodnih boračkih organizacija, političkih partija i građani obeležili su 79. godišnjicu sveopšteg narodnog ustanka protiv okupatora.

Mi smo ovde i u trajnoj i neprekidnoj misiji da podsećamo na te istorijske datume, 4. juli je svakako jedan od značajnijih datuma u našoj istoriji. To je datum kada je 1941. godine, jedan mali narod u jednoj maloj državi doneo odluku da podigne opštenarodni oružani ustanak protiv sile koja je u to vreme svojom fašističkom čizmom klekla za vrat gotovo celoj Evropi, u vreme kada je gotovo cela Evropa samo roptala, trpila teror fašističke nemani ovde je doneta odluka da se toj nemani stane na put i suprotstavi, poručio je predsednik SO Ruma Stevan Kovačević i naglasio da nas je taj datum svrstao među lidere antifašističke borbe u Evropi.

Tokom vremena, kako to biva, postojali su pokušaji da se značaj ovog datuma ospori, pre svega stavljajući težište na njegovu ideološku dimenziju, a skrećući pažnju sa njegove antifašističke, oslobodilačke dimenzije. Time moraju da se bave objektivni istoričari i vrednost ovog datuma u srpskoj istoriji mora da zacementira objektivna istorijska nauka i da nam nije potrebno da to tumače političari jer će to samo produbljavati našu ideološku podelu a to nam danas u ovo vreme nikako nije potrebno. Otpor sili zla mora da bude zadatak celog naroda, otpor sili zla ne može da pruža nijedna politička partija samostalno i silama zla se moramo odupreti ujedinjeno, a podele moramo ostaviti iza nas, jer nam nikad nisu donele dobro, poručio je Kovačević.

Predsednik SUBNOR-a Opštine Ruma Tomislav Milić kazao je da Srbija mora da se ponosi svojom revolucionarnom prošlošću, zapitavši se šta bi dali drugi narodi da imaju takve datume da se sa njima diče.

Da nije bilo 4. jula i istorijske odluke o pokretanju opštenarodnog oružanog ustanka izvesno je da bi tok NOB i otpor neprijatelju bio potpuno drugačiji, jer bi se borbe vodile neorganizovano i nekoordinirano.Slobodu bi tada doneli bajoneti tuđih vojski, rekao je Milić uzviknuvši parolu „Živeo Dan borca – Živela Srbija“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here