Naslovna Srem Ruma U Rumi održan festival jednominutnog i kratkog filma

U Rumi održan festival jednominutnog i kratkog filma


Projekcijom nagrađenih filmova u nedelju uveče zatvoren je 8. Međunarodni festival jednominutnog i kratkog filma “Mister Vorky” u Kulturnom centru “Brana Crnčević” u Rumi, saopštila je direkcija smotre.

U toku pet festivalskih dana prikazan je 21 kratki film i 120 jednominutnih filmova, a organizovane su prezentacije, razgovori i projekcije u pratećim programima.


Nagrada publike pripala je jednominutnom filmu “Leo” iranskog autora Moeinija Ruholaminija.
Tročlani žiri za jednominutne filmove činili su – Maša Nešković, filmska rediteljka iz Beograda, Žarko Ivanov, reditelj i producent iz Skoplja i Ronald Panza, teatrolog i filmolog iz Mostara.
Oni su dodelili tri specijalna priznanja ostvarenjima “Mi, ovde” autora Bega Vikarija i Maji Martiareni iz Španije, “Haiku” Telma Ribeira iz Portugala i “Glava u oblacima” Leonida Grigurka iz Rusije.
Stručni žiri je nagradu za najbolji strani jednominutni film dodelio animiranom ostvarenju “Crna slina i zlatni kvadrati” Irine Rubine iz Nemačke.
Nagradu za najbolji domaći jednominutni film poneo je “Mali čovek” Steva Marovića i Nikole Đeloševića, dok je Grand Pri za najbolji jednominutni film pripao animiranom delu “Ribe” Parisa Parksa iz Amerike.
Odluku o najboljim kratkometražnim filmovima u takmičarskom programu “9413”, doneo je Ivan Velisavljević, dramaturg i filmski kritičar iz Beograda.
Specijalno priznanje pripalo je austrijsko-kanadskom ostvarenju “Na ivici propasti” autorke Mihaele Gril, a za najbolji kratki film festivala proglašen je srpski dokumentarni film ”Ja sam broj” Zorana Tairovića.
Za navedeni film obrazloženje žirija kaže da vizuelno rafiniran, fragmentaran, emotivno intenzivan i politički angažovan dokumentarac govori o romskoj porodici Đurđević, ali zapravo pripoveda o siromaštvu i proizvodnji siromaštva kao najgorem nasilju.
Osnivač i organizator festival “Mister Vorky” je Nezavisni filmski centar “Vorky Team” iz Rume, koji nastavlja svoju misiju promocije života i dela velikana filmske umetnosti – Slavoljuba Slavka Vorkapića, u saradnji sa Kulturnim centrom “Brana Crnčević” i Zavičajnim muzejem.
Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture i informisanja i Opština Ruma.

IZVORdnevnik
Prethodna vestDesetak dana za završetak radova u centru Rume
Sledeća vestObaveštenje o tretmanu larvi komaraca

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here