Naslovna Srem Ruma U Rumi posao traži radnike

U Rumi posao traži radnike

PODELI

Kako “Novosti” istražuju Ruma je među liderima po privlačenju brojnih investicija. U dve dobro opremljene industrijske zone 1.700 zaposlenih. Opština sa 55.000 stanovnika zapošljava i komšije.

Opštinu sa više od 55.000 stanovnika nisu uspele da pokolebaju i slome tranzicija i loše privatizacije, u Rumu se u poslednjih 10 godina slio veliki kapital mnogih svetskih kompanija, koje su prepoznale pogodnosti za poslovanje. Svakako da je malo ko mogao da pretpostavi da će motor razvoja ove sremske opštine, umesto poljoprivrede, biti industrijska proizvodnja.

Ruma je geografski centar Srema, odlično pozicionirano mesto, na 50 kilometara od Beograda i 30 od Novog Sada, na raskrsnici puteva Beograd – Zagreb i buduće brze saobraćajnice Novi Sad – Šabac – Loznica. Ipak, nisu ovo bili glavni razlozi zbog kojih je u Rumu došao veliki broj stranih i domaćih kompanija. Dve dobro opremljene industrijske zone, i brzo izdavanje građevinskih dozvola, bile su glavni mamac za sedam kompanija, koje trenutno zapošljavaju više od 1.700 radnika. I to ne samo iz ove opštine, već i onih u okruženju.

– Ovo je jedino mesto u Srbiji, gde se ne traži posao, već posao traži radnika – tvrde meštani ove varošice.

A u svakom trenutku do radnog mesta može lako da se dođe u kinesko-danskoj kompaniji “Health Care Europe”, koja trenutno zapošljava oko 500 radnika. Ova fabrika, u kojoj se proizvode dušeci, naddušeci i jastuci od memorijske pene, u hali od 29.000 metara kvadratnih, ušla je u drugu fazu. Pored postojećeg pogona, gradi se još jedan, od 10.000 kvadratnih metara.

Uperavo zbog kontinuiranog smanjenja nezaposlenosti i dolaska investitora u Rumu, poslednjih nekoliko godina stopiran je i odlazak mladih iz ovog sremskog mesta. Većina je odmah posle završetka školovanja našla posao u nekim od ovih pogona.

– U ovoj grinfild investiciji, na godišnjem nivou izvezemo milion jastuka, 120.000 dušeka i 600.000 naddušeka od memorijske pene. Nakon završetka novog pogona, posao će dobiti još 300 radnika. Kod nas je konkurs za posao stalno otvoren – naglašava direktor ove firme, Aleksandar Anderson Podravac, dodajući da je ceo projekat planiran u četiri faze, sa ukupnim ulaganjem od 50 miliona evra, u kojem bi posao našlo 1.200 radnika.

Sa dobrim uslovima poslovanja u ovoj sremskoj opštini, zadovoljni su i u “Hačinsonu”, francuskoj kompaniji koja proizvodi gumene delove za auto-industriju, zatim britanski “Albon”, koji proizvodi klipnjače za motore, kao i italijanska “Kalcedonija”, u kojoj se šiju kupaći kostimi.

 

I novootvorena fabrika nepalske kompanije “Vaj Vaj”, koja proizvodi nudle, odlično posluje, zahvaljujući i dobrim uslovima u poslovnoj zoni.

Sve ove kompanije imaju organizovani prevoz za zaposlene, po radnike odlaze i u ostala mesta u sremskoj opštini, dok ima i onih koji putuju iz Novog Sada i Beograda. Oni uglavnom obavljaju poslove u administraciji, komercijali i menandžmentu ovih kompanija.

 

– Već pet godina radim u “Insertu”, gde se proizvode gornji delovi obuće. Posao se odvija u jednoj smeni, nije težak, plata je redovna, zadovoljna sam. U mestima u okolini ne može baš lako da se dođe do radnog mesta – kaže Snežana Petronijević, koja dolazi na posao iz komšijske opštine Sremska Mitrovica.

 

Procenat nezaposlenosti sada u Rumi iznosi ispod deset odsto, ali u lokalnoj samoupravi i dalje ulažu napore kako bi ga “oborili” na ispod sedam. Zato se i dalje trude da privuku nove investicije, koje bi otvorile nova radna mesta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here