Naslovna Srem Ruma U Rumu stigla čudotvorna ikona Presvete Bogorodice Bajtalske

U Rumu stigla čudotvorna ikona Presvete Bogorodice Bajtalske

PODELI

Vernici opštine Ruma i rumsko sveštenstvo dočekali su juče u Hramu Silaska Svetog Duha na apostole u Rumi čudotvornu ikonu Presvete Bogorodice Bajtalske.

Ikona je replika ikone Bogorodice sa Hristom koju je naslikao apostol i jevanđelist Luka. Pretpostavlja se da potiče iz 18. veka i imala je veoma burnu istoriju. Ikona je najverovatnije nastala u 18. veku i nalazila se u muškom manastiru u selu Bajtali, koje se nalazi 200 kilometara severno od Odese u Ukrajini.

Godine 1812. tokom tursko-ruskog rata, Turci su manastir spalili do temelja i sve monahe ubili. Ikona Bogorodice je čudom ostala nedodirnuta ognjem, okrenuta licem prema zemlji. Ne zna se tačno ko je ikonu sklonio i sačuvao. O njoj se dugo vremena ništa nije znalo.

Posle Oktobarske revolucije, najčuveniji oftalmolog Rusije Vladimir Petrovič Filatov je došao u posed ikone. Pošto je uspešno operisao tadašnjeg vođu SSSR-a Josifa Staljina i spasio ga od slepila, na pitanje šta želi kao protivuslugu, zatražio je da se sagradi crkva u kojoj će ikona Odigitrija Bajtalska moći da zadobije svoje mesto. Tadašnji prvi čovek velike Rusije, komunista, nije mogao da povuče obećanje da će uraditi sve što doktor Filatov traži, pa je napravljen hram u Odesi, blizu bolnice u kojoj je čuveni oftalmolog radio. Roditelji čuvenog oftalmologa su bili ktitori hrama Svetog Adrijana i Natalije. Prelepa ikona je dobila svoj dom. Međutim, nije dugo boravila u njemu. Posle smrti Staljina, na vlast u SSSR-u je došao Hruščov koji se hvalio da sveštenika u ovoj komunističkoj zemlji neće biti. Noć pre nego što su buldožeri i traktori došli pred hram u Odesi, doktoru Filatovu se u snu javila Majka Božija i tražila da ikonu skloni iz hrama. On je poslušao Bogorodicu i odneo ikonu na svoju kliniku, i tako je ikona po drugi put izbegla uništenje jer je hram porušen do temelja a sve ikone iznesene ispred crkve i spaljene.

Godine 2005. čudotvorna ikona je vraćena u Bajtal, u ženski manastir Roždestvo Bogorodice koji je u izgradnji. Bila je potpuno crna, videle su se samo oči Majke Božije. Stručnjaci su pokušavali na sve načine da je restauriraju, međutim niti su uspeli da shvate šta se sa njom desilo, ni jedan metod nije bio delotvoran i vratili su je sa rečima da su potpuno bespomoćni. Ikona je vraćena u manastir gde su ispred nje služeni akatisti, verni su se molili, tražili pomoć, pevali joj pesme. Majka Božija je osetila ljubav vernih, i počela je sama da obnavlja ikonu, od donjeg dela su polako počele da se pojavljuju boje – najpre crvena, pa žuta, pa sve ostale. Tako je čudotvorna ikona Odigitrija Bajtalska sama sebe obnovila, bez dodira ljudske ruke.

Od 2005. godine ikona je obišla mnoge zemlje deleći blagodeti koje ova svetinja daruje vernima, a zabeleženo je da je 2012. godine tokom boravka u Moldaviji u manastiru Čuflaj nadomak Kišinjeva ikona mirotočila.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here