Naslovna Srem U slavu zaštitniku Svetom Iliji počeće izgradnja još jedne pravoslavne crkve u...

U slavu zaštitniku Svetom Iliji počeće izgradnja još jedne pravoslavne crkve u Sremskoj Mitrovici

PODELI
Foto: mitrovica.info

SREMSKA MITROVICA – Na proleće 2022. godine, kako je najavio predsednik Dragan Božić, predsednik Mesne zajednice “Blok B”, počeće izgradnja još jedne pravoslavne crkve u Sremskoj Mitrovici.

-Još pre nekoliko godina doneta je odluka o izgradnji verskog objekta Srpske pravoslavne crkve na teritoriji Mesne zajednice „Blok B“, tačnije u Pavlovom parku, izjavio je Božić.

Novi hram Svetog proroka Ilije biće izgrađen pored sadašnje zgrade Mesne zajednice.

-Ovih dana vodili su se intenzivni razgovori na temu izgradnje Hrama, da bi danas dobili blagoslov njegovog preosveštenstva Vladike sremskog Vasilija o izgradnji Srpske pravoslavne crkve, posvećene Svetom Iliji, zaštitniku. Sveti Ilija je i krsna slava Mesne zajednice „Blok B“. U razgovoru sa njegovim preosveštenstvaom, Vladika sremski Vasilije, dogovoreno je da izgradnja crkve krene već u martu, a da se sa izradom projektne dokumentacije krene u januaru mesecu 2022.godine. U martu očekujemo osveštenje placa, a po obaveštenju koje smo dobili od Vladike sremskog i Njegova Svetost patrijarh srpski gospodin Porfirije će biti taj dan u poseti gradu, kada će izvršiti osveštenje i služiće svetu liturgiju.

Crkva koja će se graditi, sledeće godine, biće finansirana prilozima građana. Po rečima Dragana Božića, već sada i pre početka izrade projektne dokumentacije, postoji dobra volja velike većine građana ove Mesne zajednice i prilozi pristižu.

-Mesna zajednica „Blok B“ ima svoje kumove koji dolaze iz Republike Srpske, koji će takođe tokom izgradnje crkve učestvovati svojim prilogom i prisustvom.

Najavljeno je i formiranje crkvenog odbora, sa sveštenikom koji je nadležan za Mesnu zajednicu „Blok B“ a osim izgradnje Hrama, planirana je i gradnja objekta gde bi se obavljale aktivnosti Mesne zajednice.

U tom objektu bi formirali Kulturno umetničko društvo, kolo srpskih sestara i planiramo da dobar deo populacije uključimo crkvi. Blok B je pobožan decenijama, pored škole Jovan Popović koja je sada, neskromno bih rekao, najbolja škola na teritoriji grada, imaćemo i duhovni centar. Stanovnici „Bloka B“, od osnivnja ove Mesne zajednice teže izgradnji duhovne crkve. Dodatno ćemo pomoći duhovnom odrastanju naše dece, rekao je Božić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here