Naslovna Magazin Zdravlje U Srbiji 3.000 osoba živelo sa HIV-om, 400 to nije znalo: Besplatno...

U Srbiji 3.000 osoba živelo sa HIV-om, 400 to nije znalo: Besplatno testiranje širom Srbije

PODELI
Foto: telegraf

Pod sloganom “Testiraj! Leči! Spreči!”od 22. do 29. novembra 2019. godine obeležava se Evropska nedelja testiranja na HIV i hepatitise.

U sklopu ovogodišnje jesenje Evropske nedelje testiranja širom Srbije (Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac, Leskovac, Bojnik, Vučje, Vranje, Sremska Mitrovica, Kraljevo, Novi Pazar, Kosovska Mitrovica) biće omogućeno dobrovoljno, poverljivo i besplatno savetovanje i testiranje na HIV za zainteresovane studente na pojedinim fakultetima, u studentskim domovima, srednjim i visokim školama i studentskim poliklinikama.

Testiranje na HIV i hepatitis C će biti dostupno svim zainteresovanim građanima, pre svega mladima, u Zavodu za zaštitu zdravlja studenata u Beogradu i Zavodu za javno zdravlje u Subotici, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

Akcije testiranja na HIV će se realizovati i u mobilnim medicinskim jedinicama na gradskim trgovima, kao i u prostorijama pojedinih udruženja u Novom Sadu, Valjevu, Šapcu, Požegi, Čoki, Senti, Kikindi, Sremskoj Mitrovici, Kraljevu, Raškoj, Vrnjačkoj Banji, Kragujevcu, Vladičinom Hanu, kao i u domovima zdravlja u Požarevcu i Kostolcu.

Jesenja Evropska nedelja testiranja obeležava se po sedmi put. Cilj ove inicijative je da se kroz dobrovoljno i poverljivo savetovanje i testiranje omogući da više osoba sazna svoj HIV i hepatitis status u što ranijem stadijumu infekcije.

Procenjuje se da je u Srbiji krajem 2018. godine 3000 osoba živelo sa HIV-om, od kojih 400 osoba nije znalo da je inficirano HIV-om. Kod dve trećine osoba koje znaju svoj HIV status, HIV infekcija je dijagnostikovana kada im je imunološki sistem bio već značajno narušen.

Što se ranije dijagnostikuje HIV infekcija i započne lečenje kombinacijom antiretrovirusnih lekova, veće su šanse za dug, produktivan i kvalitetan život.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here