Naslovna Hronika U Srbiji 6.000 migranta, sve institucije spremne i u pripravnosti

U Srbiji 6.000 migranta, sve institucije spremne i u pripravnosti

PODELI
Foto: Tanjug/AP/D. Vojinović

Šid — Sve institucije u Srbiji spremne su ako dođe do većeg priliva migranta, potvrdio je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Stefanović je izjavio da se, suprotno lažnim informacijama, na teritoriji naše zemlje u ovom trenutku nalazi oko 6.000 migranata i poručio da su sve institucije Republike Srbije spremne da reaguju i zaštite granice i bezbednost naših građana ukoliko dođe do značajnijeg migratornog talasa.

“Srbija neće biti parking za migrante niti će u Srbiji neko tobož vraćati iz EU i naseljavati na stotine hiljada migranata. To se pokazalo kao apsolutna laž u prethodne tri godine koliko slušamo te priče, kao što je to i danas apsolutna laž. Svi oni koji već godinama uporno plasiraju ove potpune izmišljotine grubo obmanjuju građane Srbije u pokušaju da steknu neke sitne političke poene”, rekao je Stefanović.

Po podacima Geodetskog zavoda Srbije

On je podsetio da je Aleksandar Vučić, i dok je bio premijer i sada kao predsednik Srbije, uvek isticao da se istovremeno moraju preduzeti sve moguće mere u cilju zaštite naših granica i građana Srbije, ali i da kao zemlja moramo imati human pristup prema ljudima koji su se privremeno našli na našoj teritoriji, bilo bežeći od ratnih stihija ili nemaštine.

“To, naravno, ne znači da Srbija ne vodi računa o poštovanju svojih zakona i sopstvenim interesima. Najpre, u poslednjih pet godina smo značajno unapredili kapacitete naše granične policije, što u ljudstvu, što kroz nabavku dronova, termovizijskih kamera i druge opreme i sposobni smo da u potpunosti zaštitimo naše državne granice. Štaviše, uputili smo i jedan broj policajaca na granicu Severne Makedonije i Grčke kako bismo pomogli u odvraćanju migranata da nezakonito prelaze ovu granicu i potom nastave, između ostalog, i dalje prema Srbiji!”, rekao je Stefanović.

U saopštenju MUP Srbije navodi se i da se preduzimaju sve neophodne mere, u saradnji sa svim međunarodnim partnerima i sa istoka, zapada, severa, juga, kako bismo sprečili ilegalne ulaske u našu zemlju.

Ministar je podsetio i da migranti u Srbiju najvećim delom ulaze neposredno iz Severne Makedonije, gde stižu iz Grčke, i iz Bugarske, ali i da se vraćaju u zemlje iz kojih su došli.

“Svi međunarodni mehanizmi, Sporazum o readmisiji, Dablinski sporazum i ostali, vrlo su jasni i Republika Srbija je u tom pogledu zaštićena. Građani Srbije su potpuno svesni da se na našoj teritoriji nalazi manji broj migranata, koje takođe kroz proces readmisije u saradnji sa IOM i EU i drugim institucijama širom sveta pokušavamo da dobrovoljno vratimo u njihove zemlje porekla ili u one iz kojih su ušli na teritoriju naše zemlje”, objasnio je ministar.

Državni organi kao i lokalno rukovodstvo čine sve kako bi se lokalno stanovništvo zaštitilo.

Poverenik za izbeglice opštine Šid Nebojša Ilić rekao je da je institucijama stalo da građani mogu slobodno da priđu svojim posedima.

Građani Šida kažu da od dolaska specijalnih jedinica policije u tom gradu nisu zabeleženi novi incidenti migranata.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here