Naslovna Hronika U Srbiji nestalo blizu 500 dece od početka godine

U Srbiji nestalo blizu 500 dece od početka godine

PODELI

Pokušaj otmice devojčice u Žarkovu uznemirio je i roditelje i decu. Dok iz policije poručuju da rade na rešavanju tog slučaja, postavljaju se brojna pitanja. Neka od njih su i šta još može da se uradi kako bi se ovakvi slučajevi predupredili i šta moraju da znaju roditelji i deca?

Osnivač Fondacije “Tijana Jurić” Igor Jurić upozorava roditelje da moraju da razgovaraju sa svojom decom i prate njihove aktivnosti, a decu da se ne “taguju” na lokacijama na kojima se nalaze.

Od početka ove godine, u Srbiji je nestalo blizu 500 dece, pokazuju podaci policije.

Osnivač Fondacije “Tijana Jurić” Igor Jurić kaže da su otmice najređi slučajevi kada je reč o nestanku dece, ali da su takvi slučajevi i dalje alarmantni.

“Godišnje se dogodi jedan do dva pokušaja otmice i same otmice, ali imajući u vidu veliki broj nestanka dece taj broj je veliki”,  rekao je Jurić.

Govoreći o načinima na koji može doći do otmice, Jurić navodi da tu nema pravila.

Pre dve godine je na Fejsbuku kontaktiran jedan dečko zarad ucene, tu je bila Tijana kao potpuno slučajan uzorak – taj čovek je išao po Bajmoku i tražio žrtvu, zatim mala Maša koja je tipovana – precizirao je Jurić.

Ističe da policija za sada, nakon usvajanja “Tijaninog zakona” dobro radi svoj posao, ali i da roditelji moraju mnogo više da povedu računa o svojoj deci i da ih upozoravaju na moguće opasne situacije.

“Teško je, ne možemo da ih držimo u staklenom zvonu, ali možemo da im kažemo da ne idu sami, da se ne vraćaju sami iz škole. Možemo da smislimo lozinku – ukoliko neka nepoznata osoba traži nešto od njih, a u ime roditelja… Da mogu da pitaju za tu lozinku. Mora da nam se podigne svest, mi kao roditelji moramo više da razgovaramo sa decom, to je priča koja se stalno ponavlja”, upozorava Jurić.

Kada je reč o aktivnostima na društvenim mrežama, roditeljima savetuje da kontrolišu kako se njihova deca ponašaju na internetu, a deci poručuje da se ne “taguju” na lokacijama na kojima se nalaze.

“Oni žele da tu budu viđeni. Ali, to je alarm ukoliko neko želi da ih otme, to je znak – ja sam ovde, dođi i uzmi me”, objasnio je Jurić.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here