Naslovna Posao U Srbiji se trenutno snima 20 serija i nekoliko filmova

U Srbiji se trenutno snima 20 serija i nekoliko filmova

PODELI

Poslednjih nekoliko godina srpska kinematografija je doživela svoj preporod. U bioskopima, pored holivudskih blokbastera, imamo i veliki broj domaćih filmova, a paralelno sa tim, skoro svaka TV ili kablovska stanica veliki deo prostora posvećuje igranim serijama lokalnih produkcijskih kuća.

U ovom trenutku, u Srbiji se snima oko 20 igranih serija i nekoliko filmova, čije nas premijere očekuju već iduće godine. Hiperprodukcija donela je podizanje lestvice u smislu kvaliteta, nivoa produkcije, ali i mogućnosti da i ovdašnji glumci, scenaristi i reditelji pokažu lepezu sopstvenih talenta.

Upravo ovako uticajni američki nedeljnik Variety u velikom tekstu opisuje proboj produkcijskih kuća sa prostora Balkana na međunarodno tržište. Govoreći o “mladim” produkcijama koje velikim koracima gaze ka svetskim filmskim i serijskim platformama, Variety prepoznaje produkcijsku kuću FireFly kao primer iz Srbije.

Pre dve godine, Ivana Miković, koja je više godina u medijskom biznisu, bila je svedok procvata lokalnog TV sadržaja i uvidela je mogućnost da započne jedan novi poslovni poduhvat. Zajedno sa scenaristom i dramaturgom Bobanom Jevtićem osmislila je produkcijsku kuću Firefly.

“Tržište dramskih serija je sve više postajalo trend, kao rezultat toga smatrali smo da treba da prikažemo zanimljivije sadržaje koje možemo da razvijemo, a za koje je produkcija u Srbiji mnogo povoljnija”, izjavila je Miković za Variety, navodeći da paralelno sa proizvodnom serijskog sadražaja, Firefly je počeo da razvija i filmski studio u Srbiji, kako bi privukao produkcije iz inostranstva.

Kako navodi ovaj nedeljnik, Firefly je brzo postala veoma uspešan producent TV serija sa originalnim scenarijima, lansirajući tri naslova ove godine – uključujući “Močvaru”, krim-dramu nordijskog stila o policijskom inspektoru sa mračnom prošlošću na tragu serijskog ubice, koja se ove nedelje premijerno prikazuje na Sarajevo Film Festivalu.

Paralelno sa tim, produkcijska kuća Firefly u ovom trenutku radi na razvoju nekoliko novih naslova, koji se spremaju i raspisuju na engleskom jeziku, za međunarodmo tržište. Među prvima su “Besnilo“ po romanu Borislava Pekića, zatim “Zvezda“ – originalni scenario koji se razvija sa kućom Fabula Pictures iz Italije, “On the Brink“ – dokumentarni format  u saradnji sa Timom Sebastianom, kao i “Fatal Ally“ politički triler po knjizi Tima Sebastiana a za koju je Firefly otkupio prava na ekranizaciju.

Pohvaljujući planove kako Firefly-a, tako i produkcijske kuća iz regiona, nedeljnik Variety zaključuje da će balkanska kinematografija zauzeti značajno mesto kao važan content hub za inostrane TV platforme, pritom paralelno radeći na velikim projektima orijentisanim samo za lokalno tržište.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here