Naslovna Magazin Zdravlje U Srbiji slobodno oko 1.500 respiratora

U Srbiji slobodno oko 1.500 respiratora

PODELI

U Srbiji je danas oko 1.500 slobodnih respiratora, od kojih je 1.030 u centralnom magacinu, kaže predsednica Vlade Srbije Ana Brbanić i dodaje da se svaki dan ti respiratori šalju prema potrebama u opšte bolnice koje nikada nisu imale tu medicinsku opremu.

Ona je na TV Pink rekla da ni u jednom trenutku borbe protiv virusa korona nismo bili ni blizu da popunimo sve respiratore koje imamo, ali smo i dodatno kupovali i dobijali ih iz donacija.

Brnabić kaže da je nedavno upućeno 45 respiratora širom Srbije iz centralnog magacina i da u bolnicima ima više od 400 respiratora.

Brnabić je rekla da je predsednik Aleksandar Vučić sav svoj politički kredibilitet uložio da nabavimo respiratore zato što je bilo važno da nikada zdravstveni radnici ne budu suočeni sa tom dilemom, kao u nekim zemljama EU i bogatijim zemljama, da moraju da isključe jednu osobu sa respiratora kako bi uključili drugu, koja ima više šanse da preživi.

Upravo, napominje, slučaj Ljubiše Đurića koji je preminuo od Kovid-19 u Zemunskoj bolnici je važan jer je, kaže, ovaj slučaj zaista udario u jednu od stvari koja je vlasti bila od suštinske važnosti za moral, za ljudskog našeg društva i zdravstvenih radnika, a to je da svako kome je potreban, dobije respirator.

Naglasila je da u našoj zemlji od početka borbe protiv virusa korona niko nije preminuo ili se borio bez priključenja na respirator, ukoliko mu je bio potreban.

“Svi građani, voleli ili ne Aleksandra Vučića, znaju da od početka borbe, od marta, da je posebno predsednik Vučić govorio nama, da je bio opsednut time, da se u Srbiji neće isključivati ljudi sa respiratora da bi se neko drugi uključio na respirator”, kaže Brnabić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here