Naslovna Dogadjaj U Srbiji završen poslednji policijski čas: Evo šta još uvek moramo poštovati

U Srbiji završen poslednji policijski čas: Evo šta još uvek moramo poštovati

PODELI
Foto: nsuzivo

Poslanici Skupštine Srbije izglasali su sinoć ukidanje vanrednog stanja, koje je bilo na snazi od 15. marta. Neke mere uvedene tokom borbe sa koronavirusom ostaju na snazi.

Od danas stariji od 65 će moći da se kreću kada god požele, ali je preporuka da i dalje više vremena provode u svojim domovima.

Na snazi ostaje i držanje distance od dva metra, pa će svi građani Srbije do daljeg morati da izbegavaju kontakte poput rukovanja i zagrljaja.

Na otvorenom prostoru biće dozvoljeno maksimalno da se okupi 20 ljudi, pa neće biti ni održavanja sportskih događaja sa publikom.

Onlajn nastava, koja je organizovana za vreme vanrednog stanja, ostaje na snazi. Ministarstvo prosvete izdalo je poduži spisak mera koje će svaka škola morati da preduzme kada 11. maja počne sa radom boravak za decu do 12 godina starosti.

Veliki porodični skupovi kao što su svadbe, rođendani i krštenja nisu preporučljivi bar do 15. juna.

Na snazi ostaje zabrana rada bioskopa i pozorišta do 31. maja.

U većem delu Srbije počinje da radi javni prevoz, ali će važiti posebni uslovi. U autobus će moći da uđu samo zaposleni, odnosno putnici koji imaju mesečnu kartu za zaposlene ili periodičnu kartu, ali moraju imati potvrdu od firme da su u obavezi da dolaze na posao. Svi korisnici javnog prevoza moraće da imaju maske i rukavice u suprotnom neće im biti dozvoljen ulazak u vozilo.

Za tržne centre važe posebne mere za broj korisnika, socijalnu distancu, ali i obavezno korišćenje zaštitne opreme kako za primaoce, tako i za davaoce usluga.

Ponovo možemo u restorane i kafiće ali u prilično izmenjenim okolnostima. Pravilo da nosimo maske i rukavice važi i za ugostiteljske objekte. Svi zaposleni mogu obavljati svoje delatnosti uz korišćenje zaštitne opreme.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here