Naslovna Srem Ruma U Srednjoj stručnoj školi “Branko Radičević” Ruma realizuje se projekat “PO ZNANJU...

U Srednjoj stručnoj školi “Branko Radičević” Ruma realizuje se projekat “PO ZNANJU SE IZDVAJAMO”

PODELI
Foto: Ustupljene fotografije (SSŠ "Branko Radićević)

RUMA – Projekat PO ZNANJU SE IZDVAJAMO, koji obuhvata mobilnost učenika i nastavnika, finansira Evropska Unija putem programa Erasmus+, a realizuje se u SSŠ “Branko Radičević” u Rumi.

Partner na ovom projektu je Tarsus İlçe Milli eğitim Müdürlüğü (Tarsus MEM) iz Turske, koji je obezbedio potrebnu praksu za učenike i posmatranje na radnom mestu za nastavnike.

SSŠ „Branko Radičević“ je u ovaj projekat uključila 12 učenika iz tri oblasti: ugostiteljstvo, dizajn odeće i ekonomija, kao i zamenika direktora u svojstvu ovog projekta. Cilj projekta je usavršavanje u smislu zvanja, radnog okruženja i praćenje novih potreba na tržištu rada.

Mobilnost, odnosno učenje u Turskoj, održano je od 31. marta do 14. aprila 2022. godine. Nastavnici su posmatrali rad svojih kolega dok su učenici imali priliku da pohađaju nastavu u okviru svoje oblasti obrazovanja i da posećuju kompanije u kojima imaju praktičnu obuku.

Zamenik direktora, na ovom projektu, razgovarao je sa direktorom škole partnera projekta i predstavnicima opštine i regiona u Turskoj u Tarsusu.

Metodologija koja se primenjivala tokom mobilnosti sastojala se od formalnog učenja, praktičnog rada i neformalnog učenja kroz radne sastanke i prezentacije.

Glavni cilj ovog projekta je podizanje kompetencije učenika na tržištu rada tako što su učenici imali 15 dana kvalitetnu praktičnu nastavu, podizali svoje digitalno znanje u struci, razvijali kreativne ideje i preduzetnički način razmišljanja.

Nastavnici ove škole posmatrali su rad kolega iz senke i kontinuirano se usavršavali u svojoj struci.

Kroz ovu mobilnost učenici i nastavnici su poboljšali svoja znanja enegleskog jezika. Poseta Turskoj omogućila im je da direktno upoznaju i osete drugu kulturu i običaje.

– Naša škola je prepoznata kako u našem gradu, tako i u okrugu po širokom sprektru mogućnosti kako za nastavnike, tako i za učenike, koje nudimo kroz Erasmus+ program, od samog početka ovog programa, a od prošle godine smo stekli akreditaciju za ovaj prestižni program, koja omogućava da u narednih 7 godina 15 učenika i 5 nastavnika idu u neku od zemalja EU na usavršavanje u trajanju od 15 dana, potpuno besplatno za budžet roditelja i nastavnika škole, naglašava Daniela Vasić, članica projektnog tima SSŠ “Branko Radičević”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here