Naslovna Dogadjaj U Sremskim Karlovcima otvorena eko-turistička sezona

U Sremskim Karlovcima otvorena eko-turistička sezona

PODELI
Foto: Karlovci

U organizaciji Pokreta gorana Vojvodine, začetnika razvoja eko-turizma u Sremskim Karlovcima, je ozvaničen početak nove sezone u kojoj se u prvi plan stavljaju resursi i lepote Dunava i njegovog rukavca, Koviljsko-petrovaradinskog rita, Stražilova kao dela Nacionalnog parka Fruška gora, te Dvorske bašte, jednog od spomenika prirode u tom mestu.

Tokom dana posetioci, ali i lokalno stanovništvo imali su priliku da u pratnji licenciranog turističkog vodiča upoznaju kulturno-istorijske znamenitosti, biciklima koji su u vlasništvu Pokreta gorana obiđu Karlovce i da se, što je većini bio najatraktivniji deo ponude, provozaju Dunavom katamaranom pod imenom „Karlovački pustolov“.

Na Dunavcu , koji je poslednjih godina mesto na kojem aktivisti Pokreta gorana realizuju međunarodne volonterske kampove kako bi taj prirodni dragulj unapredili i približili turistima i Karlovčanima, održane su radionice u organizaciji tamošnjeg Udruženja „Beli vukovi“ u srednjovekovnom streličarstvu, bacanju koplja, mačevanju. Priređena je i izložba crteža „Ćirilična kaligrafija“ učenika OŠ „23. oktobar“, kao i sadnja vrba.

Plovidba „Karlovačkim pustolovom“ prva je vožnja katamarana koji je kupljen u okviru međunarodnog projekta „Danube Stream for Green Dream – Stream4Green” u ovogodišnjoj sezoni.

Po rečima domaćina pustolova na svakoj vožnji Marka Ljubičića, plovilo je obavezno sredstvo u edukativnim programima Pokreta gorana od 2015. kada je porinut u Dunav, ali sve češće i deo njihove turističke ponude.

  • Do sada je u proseku katamaran provodio godišnje stotinu sati na vodi, ali nam je želja, a postoji i potreba za tim, da bude više u upotrebi –kaže Ljubičić. – Nabavljen je radi realizacije edukativnh programa, mada se sve više koristi u turističke, ali i komercijalne svrhe. Namera nam je da ove godine isplovljavamo svakog vikenda, a ako bude interesovanja i češće.

Plovidba traje sat do sat i po, po ritu, a postoji mogućnost da otplovi i dalje. Tokom svake od njih putnici ne samo što uživaju u lepotama krajolika, nego od domaćina čuju i priču o njegovim prirodnim vrednostima i čarima. Za ovaj segment eko-turističke ponude neophodna je prijava na broj 060/0881-027.

Ako se izuzme doba tokom 20. veka kada je lokalna vlast uredivši plažu u rekreativne svrhe koristila kapacitete Dunava, gorani su prvi u Karlovcima kojima je pošlo za rukom da neslućene mogućnosti te reke iskoristi u turističke.

Otvaranje eko-turističke sezone organizovano je u okviru „Nedelje sećanja na profesora Miodraga Radulovačkog“ koji je bio veliki zadužbinar i poklonik rada gorana.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here