Naslovna Srem Sremska Mitrovica U Sremskoj Mitrovici 17. aprila: Seminar za sudije

U Sremskoj Mitrovici 17. aprila: Seminar za sudije


Šahovski savez Vojvodine, u saradnji sa ŠK „Sirmium“ iz Sremske Mitrovice, organizuje Seminar za sticanje zvanja opštinskog, regionalnog i nacionalnog sudije.

Seminar će se održati onlajn, uz konsultacije sa predavačem i telefonski, a polaganje ispita organizovaće se u sali ŠK „Sirmium“ u Sremskoj Mitrovici, u subotu 17. aprila 2021. godine, sa početkom u 10 časova. Ispit će se održati po rasporedu od dva kandidata na svakih pola sata, a svi se moraju prijaviti pre početka seminara i uplatiti kotizaciju.

Teme koje se obrađuju su: 1. FIDE pravila igre, 2. Turnirski sistemi, 3. Pravilnik o kategorizaciji igrača, 4. Opšti pravilnik ekipnih takmičenja, 5. Pravilnik o registraciji ŠSV, 6. Pravilnik o šahovskim sudijama, 7. Upotreba digitalnih šahovskih satova i konsultacije, 8. Pravilnik o međunarodnim titulama FIDE, 9. FIDE rejting pravila, i 10. Osnovi parovanja kompjuterom. Teme 8, 9 i 10 su obavezne samo za kandidate za regionalne i nacionalne sudije i polažu se usmeno, uz proširene oblasti znanja. Kandidati za opštinske sudije polažu samo opšte testove ili eventualno samo usmeno. Učesnici mogu, ako žele, da se prijave da u posebnom terminu pohađaju kurs i da polažu ispit iz poznavanja programa za parovanje Svis-Menayer. Kandidat koji ne položi prve (opšte) testove, ne može nastaviti sa polaganjem i smatra se da je pao na ispitu.

Kotizacija za učešće na seminaru je 2.500 dinara za kandidate za opštinskog sudiju, 3.000 dinara za za regionalnog, odnosno 3.500 dinara za za nacionalnog. Kotizacija se može uplatiti u gotovom na početku seminara ili na žiro-račun Šahovskog saveza Vojvodine: 340-1945-12, sa naznakom za seminar. Pravo učešća za zvanje opštinskog sudije imaju svi prijavljeni punoletni kandidati članovi šahovske organizacije, a za zvanje regionalnog i nacionalnog kandidati moraju imati jednu godinu dotadašnjeg sudijskog staža i da su sudili najmanje četiri meča u ligama Vojvodine ili pojedinačne turnire opštinskog ili regionalnog ranga. Polaznici će dobiti materijal za pripremanje ispita, u elektronskom formatu, na i-mejl adresu koju prijave.

Seminar vodi Zoran Stanimirović, međunarodni sudija, a u komisiji je i Velibor Ćirjanić, takođe međunarodni sudija. Prijave se primaju na tel. 064/8394206 (Zoran Stanimirović) ili putem i-mejl adrese Šahovskog saveza Vojvodine. Materijali za učenje i ispitna pitanja mogu se skinuti i sa interneta, na sajtu međunarodnog sudije Milana Miladinova. Da bi se na vreme znao broj učesnika, potrebno je da se zainteresovani prijave najkasnije do petka 16. aprila 2021. godine. Seminar će se održati ako se prijavi i kotizaciju uplati najmanje 10 polaznika. Na prethodnom seminaru, održanom u ŠK „Aljehin“ u Pančevu u martu, zvanje nacionalnog sudije stekli su Gojko Rolić iz Kovina i Boško Stanimirović iz Alibunara. Sedmoro je steklo zvanje regionalnog sudije: Vladimir Kanački (Pančevo), Stefan Pavlović (Pančevo), Vlajko Rolić (Kovin), Željko Savanović (Omoljica), Miša Sokolović (Starčevo), Marija Stanimirović (Alibunar) i Ksenija Tomin (Pančevo), dok zvanje opštinskog sudije poseduju: Boban Bogosavljević (Vršac), Isidora Bokan (Novi Sad), Stefan i Sebastian Kotrla (Vlajkovac), Miroslav Miljković (Niš), Mihajlo Paser (Pančevo) i Toma Spasić (Gaj).

IZVORdnevnik
Prethodna vestU Rumi zaplenjeno 84 kilograma duvana
Sledeća vestZa ekološki Šid: Otvaranje fabrike za prečišćavanje vode u Višnjićevu

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here