Naslovna Srem U Sremskoj Mitrovici besplatan vrtić za treće i četvrto dete. Umanjena cena...

U Sremskoj Mitrovici besplatan vrtić za treće i četvrto dete. Umanjena cena za svu decu za 15 odsto

PODELI
Foto: istock

SREMSKA MITROVICA – Grad Sremska Mitrovica je donela odluku o finansijskoj podršci porodicama sa decom. Grad će preuzeti na sebe finansiranje boravka dece u vrtićima u celosti treće i četvrto dete po rođenju, čime su roditeljima olakšali finansiranje vaspitanja i obrazovanja dece.

Lokalna samouprava Sremske Mitrovice i dalje nastavlja da vodi računa i da sluša potrebe, kako naših najmlađih članova zajednice tako i onih najstarijih, rekla je gradonačelnica Sremske Mitrovice, Svetlana Milovanović.

-Što se tiče predškolske ustanove “Pčelica”, grad će plaćati boravak dece u vrtiću, trećeg i četvrtog reda po rođenju. To je nova odluka zato što smo videli da ima potrebe, roditelji se javljaju i ima potrebe za ovakvom vrstom pomoći. Ono što je još bitno naglasiti a tiče se boravka dece u predškolskoj ustanovi “Pčelica” jeste cena koju roditelji plaćaju za boravak dece i dalje iznosi 3800 dinara, mada su se određeni troškovi i povećali, ta cena bi trebalo da iznosi 5600 dinara ali će grad povećati svoje učešće, neće više plaćati 80%, nego 85%, na taj način smo izašli u susret svim roditeljima koji imaju decu ovog uzrasta.

Zamenica načelnika za obrazovenje, Snežana Konjević, je objasnila da po Zakonu osnova sistema obrazovanja i vaspitanja, lokalna samouprava ima obavezu da plaća boravak dece predškolskog uzrasta do 80%.

-Naša lokalna samouprava je prepoznala potrebe roditelja i mi od ove godine učestvujemo sa 85%, roditelji samo sa 15%. Pored ovih subvencija roditelji su oslobođeni plaćanja pripremnog predškolskog za poludnevni i za treće i četvrto dete. Sem dece predškolskog uzrasta, lokalna samouprava plaća deci prevoz osnovnog školskog uzrasta koja putuju u matične škole u grad, subvencioniše prevoz do 50% učenicima srednjih škola i studentima koji putuju na relaciji Univerzitet – Sremska Mitrovica 80% od ukupne cene studentske mesečne karte.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here