Naslovna Dogadjaj U Sremskoj Mitrovici uvode „upravu bez papira“

U Sremskoj Mitrovici uvode „upravu bez papira“

Foto: dnevnik

SREMSKA MITROVICA: Građani Sremske Mitrovice uskoro će moći sva dokumenta da preuzimaju elektronski, bez odlaska u prostorije lokalne samouprave i bez popunjavanja brojnih papira, što će im biti omogućeno kada „zaživi“ takozvana „uprava bez papira“.

Prvi korak ka uvođenju „uprave bez papira“ u Sremskoj Mitrovici je pripremanje informačionog sistema koji će im omogućiti da sve podatke lokalne samouprave čuvaju na tzv. „klaudu”.

To znači da će svi podaci, koji su do sada čuvani u štampanom izdanju, ili u internim bazama računara lokalne samouprave, biti skladišteni na jednom virtuelnom računaru.

Klaud sistem čini veliki broj međusobno povezanih računara, koji se, zahvaljujući, „pametnom“ upravljačkom softveru, vide kao jedan virtuelni računar.

Zbog toga klaud važi za najsigurniji način čuvanja važnih podataka, dostupnost, brzinu i lakoću upravljanja podacima.

Klaud sistem funkcioniše tako da, u slučaju tehničkog otkaza servera ili bilo koje druge nepredviđene situacije, podaci automatski postaju aktivni na drugom serveru.

„Trenutno pripremamo teren za to da se ubuduće svi podaci koji se nalaze u lokalnoj samourpavi čuvaju na tzv. klaudu. Taj projekat realizovaćemo sa preduzećem Telekom Srbija”, navodi za Tanjug načelnik Uprave za opšte i zajedničke poslove Grada Sremska Mitrovica Miroslav Jokić.

Na taj način ćemo stvoriti preduslove da u bliskoj budućnosti zaživi „uprava bez papira“, koja će građanima omogućiti da elektronskim putem, bez dolaska u prostorije lokalne samouprave, sva dokumenta koja zatraže, dobijaju na mejl, dodaje Jokić.

“Sva ta dokumenta će biti potpisana elektronskim sertifikovanim potpisom i kao takva punovažna u ostvarivanju njihovih prava“, dodao je on.

Iako „uprava bez papira“ još nije zaživela, u tom gradu već duže vreme funkcioniše jedna druga praksa, koja građanima, takođe, omogućava efikasnije plaćanje bilo koje takse.

„Prva smo lokalna samuprava u Srbiji koja je građanima omogućila da bilo koju taksu plaćaju platnim karticama. U današnje vreme, kada većina nas sav novac drži na kartici i njome plaća, mnogo znači kada karticom možete da plaćate ne samo u prodavnicama, buticima, gde je to uobičajeno, nego kada na taj način možete da platite i neku taksu u Opštini“, kaže Jokić.

Inače, u ovoj lokalnoj samoupravi već nekoliko godina roditelji elektronski mogu da upisuju decu u vrtiće, te je potrebno da preko aplikacije Predškolske ustanove upiši tražene podatke, a kada dete prvi dan odvedu u vrtić, potrebno je samo da ponesu potvrdu lekara da je dete zdravo.

Duže vreme funkcioniše i sistem „bebo, dobrodošla na svet“.

„To znači da majka, dok je još u porodilištu sa svojom bebom, dobija izvod iz matične knjige rođenih i državljanstvo za dete“, kaže Jokić.

IZVORdnevnik
Prethodna vestBIA podnela dve krivične prijave zbog špijunaže: Nalog hrvatskih struktura
Sledeća vestSL: Remi TSC-a i Spartaka, pobeda Mladosti

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here