Naslovna Srem U Sremu se snima film o sprečavanju upotrebe narkotika među mladima

U Sremu se snima film o sprečavanju upotrebe narkotika među mladima

PODELI

„Zavisnik“ naziv je filma na temu sprečavanja upotrebe narkotika među mladima u Sremu koji će biti sniman do kraja godine u produkciji Udruženja mladih aktivista Pećinci (UMAP) pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i Somborskog edukativnog centra kao Resurs centra u okviru kampanje „Mladi su zakon“.

Film rađen u okviru pomenutog omladinskog projekta biće prikazan na 14 vojvođanskih televizija, a mladi će se putem filma informisati o vrstama droga, štetnostima do kojih dovode i efekata i posledica koje ostavljaju na konzumente. Svi zainteresovani mladi od 15 do 30 godina sa ili bez glumačkog iskutva imaju mogućnost da učestvuju u snimanju filma slanjem ličnih podataka (ime i prezime, mesto stanovanja, godište i kontakt telefon) na 066.50.777.13 ili e-mail adresu: [email protected] do 15. novembra.

Pored toga, srednjoškolci će se putem 5 javnih tribina širom Srema u saradnji sa psihologom, sociologom i socijalnim radnikom javnom analizom scena iz filma informisati o ovoj negativnoj društvenoj pojavi, a sprovešće se i anketu koja se odnosi na upotrebu narkotika kod mladih.

Edukovati mlade, ali i njihove roditelje o vrstama droga i štetnostima koje one prouzrokuju na organizam, sa tačnim efektima i posledicama na mladu osobu, jedan je od glavnih javnih interesa ovog projekta. Neophodno je da roditelji prepoznaju znakove da je njihovo dete zavisnik ili potencijalni zavisnik od droge, te na vreme reaguju i obrate se stručnim službama.“ – ističe autor filma Slobodan Stanković.

O tome koliko je narkomanija uzela maha u Sremu govore poslednji podaci Policijske uprave u Sremskoj Mitrovica koja je nadležna za svih 7 opština u sremskom regionu. Samo u prvih devet meseci ove godine otkriveno je 325 osoba koji su imali veze sa drogom, a izvršeno je 336 krivičnih dela u vezi sa drogom. U 349 zaplena oduzeto je preko 111.000 komada i više od 20.000 mililitara opojnih droga, a među Sremcima je najaktuelnija marihuna što pokazuje zaplena više od 103 kilograma ove opojne supstance. Pored toga, u Sremu je otkriveno 5 laboratorija za uzgoj marihuane u veštačkim uslovima sa kompletnom opremom, sredstvima za prihranu biljaka i 598 biljaka indijske konoplje.

UMAP je do sada realizovao 3 filma na temu informisanja mladih o HIV-u, prevenciji vršnjačkog nasilja i trgovine ljudima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here