Naslovna Dogadjaj U Subotici najviše vraćenih nekretnina, u Bačkoj Topoli njiva

U Subotici najviše vraćenih nekretnina, u Bačkoj Topoli njiva

Foto: dnevnik

U prvih deset meseci ove godine, po podacima Agencije za restituiciju, vraćeno je 6.813 poslovnih prostora, zgrada i stanova, što je 307 više nego na početku godine.

Podaci pokazuju da su u ovoj godini vraćeni 162 poslovna prostora, 62 stana i 83 zgrade. Od ukupnog broja vraćenih poslovnih prostora, zgrada i stanova, u Vojvodini je nešto više od trećine, odnosno 91. Najviše nekretnina u prvih deset meseci ove godine vraćeno je u Subotici – 16, Zrenjaninu – deset, Novom Sadu – šest, Kikindi i Senti – po pet, Sremskoj Mitrovici – četiri, u Staroj Pazovi i Novom Bečeju po tri, u Pančevu i Alibunaru po dve.

Najbolji rezultati u vraćanju oduzete imovine u prvih deset meseci su u restituciji poljoprivrednog zemljišta, pa je sada ukupno vraćeno 57.965 hektara, 39 ari i 43 kvadratna metra, što je 17.871 hektara, 68 ati i 33 kvadrata više nego na početku godine. Najvše poljoprivrednog zemljišta u proteklih deset meseci vraćeno je u Vojvodini, i to u okolini Bačke Topole, Bečeja, Srbobrana, Sente…

U proteklih deset meseci vraćeno je i 87 hektara, 98 ari i 96 kvadrata neizgrađenog građevinskog zemljišta pa je od početka restitucije starim vlasnicima ili njihovim pravnim naslednicima dato 435 hektara, 38 ari i 78 kvadrata. Kada je reč o šumskom zemljištu, u prvih deset meseci ove godine vraćeno je 273 hektara, 74 ara i 90 kvadrata, pa je sada ukupno restitucijom dodeljeno 5.755 hektara, 59 ari i 66 kvadrata.

Najviše nekretnina u prvih deset meseci ove godine vraćeno je u Subotici – 16, Zrenjaninu – deset, Novom Sadu – šest, Kikindi i Senti – po pet
Inače, prva rešenja o naturalnom vraćanju imovine doneta su 2012. godine, a Agencija za restituciju je gotovo privela kraju naturalnu restituciju. Pre 13 godina, kada je bio rok za podnošenje prijava za povraćaj oduzete imovine Agenciji za restituciju, stari vlasnici ili njihovi naslednici potraživali su oko 100.000 hektara njiva oduzetih posle Drugog svetskog rata, i to mahom u Vojvodini, 796 fabrika, 958 mlinova, 1.223 salaša, 726 magacina, 548 ciglana, 290 hotela, 122 rudnika, 107 štamparija, 88 bisokopa, 42 hidroelektrane, 12 vodenica, tri broda i 634 grobna mesta.

Dve milijarde evra za obeštećenje
Država je za obeštećenje za imovinu oduzetu posle Drugog svetskog rata izdvojila dve milijarde evra.

Pri tome, pojedinačno se najviše može dobiti 500.000, bez obzira na to o kolikoj oduzetoj imovini je reč.

Prethodnih godina najmanji rezultati u vraćanju oduzete imovine beleženi su kod poljoprivrednog zemljišta, što je kočila komasacija u mnogim opštinama. Ona se i u mnogim vojvođanskim opštinama pokazala kao kamen spoticanja za restituciju jer je procedura vreaćanja oduzetih njiva takva da podnosiocu zahteva najpre treba da se vrate njive u katastarskoj opštini u kojoj su bile pre oduzimanja, a ako to nije moguće, dobija parcele iz drugih katastarskih opština na području iste lokalne samouprave. Ako se dogodi da ni u jednoj katastarskoj opštini nema dovoljno komasiranog zemljišta za povraćaj, onda se traži u susednim lokalnim samoupravama. Proteklih meseci komasacija je ubrzana, tako da su i rezultati vraćanja oduzetih njiva sve vidljiviji. Zakonom o restituciji predviđeno je da, ako imovina koju bivši vlasnici ili njihovi naslednici potražuju ne može biti vraćena u naturi, bude isplaćena državnim obveznicama. Po prošlogodišnjim izmenama Zakona o vraćanju oduzete imovine, prva rata državnih obveznica trebalo bi starim vlasnicima ili naslednicima da stigne 15. decembra 2021. godine, s tim što bi akontacija od deset odsto iznosa utvrđenog za obeštećenje bila isplaćena 15. decembra naredne godine.

IZVORdnevnik
Prethodna vestPONOS SREMSKE MITROVICE Veliki šahovski podvig: SIRMIUM NOVI PRVOLIGAŠ!
Sledeća vestVučić sutra prvi put u javnosti od petka

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here