Naslovna Srbija U toku Međunarodni popis ptica vodenih staništa na području Srbije

U toku Međunarodni popis ptica vodenih staništa na području Srbije

PODELI
Foto: Agro TV

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) do 30. januara organizuje i sprovodi Međunarodni popis ptica vodenih staništa, jednu od najstarijih i najmasovnijih aktivnosti praćenja brojnosti divljih ptica na svetu.

Zahvaljujući dobro razvijenoj mreži članova, volontera i saradnika i ove godine ćemo obilaziti sva važna vodena staništa u zemlji i prebrojavati ptice. Nažalost, priroda i ptice ugroženi su komunalnim i industrijskim zagađenjem voda, masovnim odlaganjem otpada uz obale i divljim šljunkarama koje uništavaju poslednja priobalna staništa uz velike reke – navedeno je u saopštenju DZPPS.

Posebna pažnja ove godine biće posvećenai obilasku toka Zapadne Morave jer je to “sada naša najugroženija reka zbog izgradnje autoputa i menjanja desetina kilometara vodotoka”.

Navedeno je i da su pojedini veliki ribnjaci, poznati kao izvanredno značajna staništa ptica, napušteni i isušeni, dok se istovremeno brojačima ptica ne dozvoljava obilazak nekih od aktivnih ribnjaka.

Takođe je navedeno da je lov sveprisutan i predstavlja faktor ugrožavanja i stradanja ptica, pa su lokacije na kojima se puca, ptice vodenih staništa izuzetno retke.

Podaci koje ornitolozi u Srbiji prikupe na kraju se objedinjuju i šalju u svetsku bazu podataka koju vodi organizacija Wetlands International.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here