Naslovna Vreme U većini gradova i dalje PAKLENIH 38, a u ovim delovima Srbije...

U većini gradova i dalje PAKLENIH 38, a u ovim delovima Srbije u narednih sat vremena PLJUSKOVI

Foto: nsuzivo

Dok s nestrpljenjem čekamo prve kapi kiše, priliku da se malo osveže u jednom od najtoplijih dana imaju Vojvođani, ali i građani zapadne Sbrije. Kako su najavili meteorolozi, u narednih sat vremena mogući su lokalni pljuskovi sa grmljavinom. S druge strane, Valjevo je već satima drži neslavni rekord sa izmerenih čak 39 stepeni Celzijusa!

Prema poslednjim merenjima od 17 sati, odmah iza grada na Kolubari, 38 stepeni je izmereno u Beogradu, Kuršumliji, Kruševcu i Nišu. U osam gradova, Novom Sadu, Zrenjaninu, Sremskoj Mitrovici, Kragujevcu, Smederevskoj Palanci, Ćupriji, Leskovcu i Vranju, temperatura je dostigla 37. podeok.

Najprijatnije je na Kopaoniku gde je izmereno svega 24 stepena, dok je u Sjenici nakon 17 sati zabeležena temperatura od 32 stepena.

U Šumadiji, Pomoravlju, jugoistočnoj i jugozapadnoj Srbiji, kao i na Kosovu i Metohiji, na snazi je trenutno crveni meteoalarm, što znači da je vreme vrlo opasno.

“Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. Slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi”, pojasinili su meteorolozi.

U drugim delovima zemlje na snazi su žuti i narandžasti meteoalarm.

Od petka moguć i grad

Meteorolozi kažu takođe da nas od petka do ponedeljka očekuje oblačno i nestabilno vreme sa čestom pojavom kiše, pljuskova i grmljavine. Na sajtu RHMZ-a navode da se lokalno očekuje veća količina padavina i kratkotrajna pojava grada.

– To će trajati do 20. i 21. jula. Posle toga opet porast temperatura, najverovatnije suvo vreme. Do kraja meseca nema nagoveštaja za visoke temperature iznad 35 stepeni – rekao je meteorolog Nedeljko Todorović.

Bloking krivac za vrućine

Prema rečima Vladimira Đurđevića, klimatologa i profesora meteorologije na Fizičkom fakultetu, leta sa ovako visokim temperaturama postaće “neka vrsta standarda u narednih 20 godina”, tako da “možemo očekivati da svako leto bude ovakvo ili malo intenzivnije”. Krivac za ovako visoke temperature koje traju već danima je meteorološki fenomen zvani bloking.

– Radi se o sistemu viskog pritiska. Kada gledamo severnu hemisferu imamo neka mesta gde je nizak pritisak i to zovemo ciklonima, i mesta gde je visok pritisak koja nazivamo anticiklonima. Kada se jedan anticiklon ustali na jednom mestu, kada se dobro pozicionira, onda tu vrstu cirkulacija kada imamo tako visok pritisak nazivamo blokingom. On u principu blokira vreme koje bi trebalo nekom mestu da dođe – objasnio je on i dodao da je centar blokinga trenutno iznad nas.

Ističe da je ne samo pojava blokinga posledica klimatskih promena, nego i to koliko se često takve situacije javljaju, kao i to koliko su uporne u smislu ostajanja.

IZVORblic
Prethodna vestObaveštenje – artiljerijsko gađanje na poligonu u Nikincima
Sledeća vestŽITELJI INĐIJE OSUĐENI DA PEŠKE PRELAZE PREKO NEOBELEŽENOG MAGISTRALNOG PUTA! Traže pothodnik, a iz uprave NEMA odgovora!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here