Naslovna Dogadjaj U Viminacijumu obeležen Međunarodni dan Dunava

U Viminacijumu obeležen Međunarodni dan Dunava

PODELI
Foto: Vlada Srbije

U arheološkom parku Viminacijum danas je obeležen Međunarodni dan reke Dunav, a događaju “Rimskim putevima Dunava” prisustvovala je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.Pozdravnu reč su imali prof. dr Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta u Beogradu i Goran Puzović, direktor JVP „Srbijavode“, a zatim je ministarka Matić govorila o važnost Dunava za strategiju turizma.

„Prirodnu lepotu Dunava treba da čuvamo, delimo sa drugima i da iskoristimo turističke potencijale koje nam on pruža. Upravo je Viminacijum, jedan od 10 najznačajnijih arheoloških parkova u svetu i jedan od simbola Srbije na svetskoj turističkoj mapi, pravo mesto na kojem treba da razvijamo ideju o Dunavu kao reci koja povezuje i koja prenosi burnu istoriju ovog podneblja.

Put rimskih careva“, koji povezuje 21 rimski lokalitet i 12 vinskih regiona u pet zemalja, može da predstavlja svetsku atrakciju, kao put u središte jednog od kulturnog i civilizacijskog izvorišta današnje globalne kulture”, istakla je Matić, saopštilo je resorno ministarstvo.

Matić je podsetila da MTTT ulaže u razvoj turističkih proizvoda, ali i u infrastrukturu na Dunavu i do sada je u razvoj nautičke infrastrukture opredelilo oko 340 miliona dinara.

Za arheološki park Viminacijum, pristanište i studiju o „Putu rimskih careva“ opredeljeno je 79,6 miliona dinara.

Osim kulturne rute „Put rimskih careva“, u Srbiji oko Dunava se razvijaju i gastronomske rute, kao i biciklističke, čiji je cilj povezivanje zemalja podunavskog regiona i kreiranja jedinstvenog turističkog proizvoda i bolje pozicioniranosti na evropskom tržištu, u skladu sa ciljevima Strategije razvoja turizma Srbije za period do 2025.

Međunarodni dan Dunava je integralni deo saradnje podunavskih zemalja koji se proslavlja 29. juna u 14 zemalja potpisnica Međunarodne konvencije o zaštiti Dunava.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here